Dobitnici Nobelove nagrade obično dobijaju 11 miliona švedskih kruna (oko 1,06 miliona dolara), iako više dobitnika deli taj iznos

Japanska organizacija preživelih žrtava atomske bombe Nihon Hidankyo osvojila je Nobelovu nagradu za mir u petak, u znak priznanja za napore ove organizacije uložene u stvaranje sveta bez nuklearnog oružja.

Norveški Nobelov komitet je saopštio da je pokret, koji je osnovan 1956. godine kao odgovor na napade atomskom bombom u avgustu 1945. godine, "neumorno radio" na podizanju svesti o katastrofalnim humanitarnim posledicama upotrebe nuklearnog oružja.

- Postepeno se razvila snažna međunarodna norma koja stigmatizuje upotrebu nuklearnog oružja kao moralno neprihvatljivu. Ova norma je postala poznata kao 'nuklearni tabu'. Svedočanstva Hibakuša - preživelih iz Hirošime i Nagasakija - su jedinstvena u ovom širem kontekstu - dodao je komitet.

IZVOR: YT / NobelPrize

Komitet je naveo da, iako je ohrabrujuće što nijedno nuklearno oružje nije korišćeno u ratu skoro 80 godina, zabrinjavajuće je što je danas ovaj tabu o upotrebi nuklearnog oružja pod pritiskom.

Nobelov komitet je izjavio da još nije uspeo da stupi u kontakt sa Nihon Hidankyo, ali da se nada da će to uskoro učiniti.

Komitet je ranije isticao pitanje nuklearnog oružja, dodelivši Nobelovu nagradu za mir Međunarodnoj kampanji za ukidanje nuklearnog oružja (ICAN) 2017. godine.

Dodela Nobelovih nagrada biće održana u Oslu, Norveška, 10. decembra, na datum koji obeležava godišnjicu smrti švedskog pronalazača i filantropa Alfreda Nobela.

Dobitnici Nobelove nagrade obično dobijaju 11 miliona švedskih kruna (oko 1,06 miliona dolara), iako više dobitnika deli taj iznos.

Autor: Redportal.rs