Danas od 10.00 časova

Sednica u Skupštini Srbije na kojoj se raspravlja o predlogu izmena zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima biće nastavljena danas u 10.00 časova. 👇

Deo rasprave održan u utorak završen je obraćanjem ministarke rudarstva Dubrabke Đedović Handanović koja je odgovarajući na nastupe Miroslava Aleksića i drugih opozicionih poslanika rekla da je njihov predlog zakona licemeran i da na njemu skupljaju političke poene.

Prema njenim rečima predlog zabrane iskopavanja liitijuma i bora nije u skladu sa pozitivnim propisima Srbije u odnosu na kompanije koje su već nešto počele da rade u vezi sa tim a njime bi, kako je rekla, bilo narušeno i ustavno pravo na imovinu.

- Ono što još jednom želim da naglasim, a to je da je predlog zakona u suprotnosti sa ustavopravnim načelima naše države. Ustavopravna načela naše države podrazumevaju da je ekonomsko uređenje Srbije zasnovano na tržišnoj privredi, na otvorenom i slobodnom tržištu, na slobodi preduzetništva, na samostalnosti privrednih subjekata, na ravnopravnosti privatne i drugih oblika svojine. Zabrana bi značila da tržište Srbije nije otvoreno, nije slobodno, da ne postoji sloboda preduzetništva i tržišne privrede - rekla je ona, piše Tanjug, prenosi Pink.rs.

Dodala je da o licemernosti predlagača govori to da se ne traži zabrana eksploatacija uljnih škriljaca ili uranijuma.

- Znači, zemlje u Evropi su još od 2011. godine zabranjivale eksploataciju uljnih škriljaca, a naša opozicija koja se toliko bori za zaštitu životne sredine, ne traži zabranu eksploataciju, čak štaviše, pre nekoliko godina je tražila strateške partnere upravo za eksploataciju uljnih škriljaca - rekla je ona.

Autor: Pink.rs