Ne samo da je preživeo izazov, već su rezultati njegovih testova tokom neobične dijete bili, blago rečeno, iznenađujući

Student medicine sa Harvarda nedavno je završio “eksperiment s jajima” pojevši ukupno 720 kokošjih jaja tokom 28 dana kako bi testirao njihov uticaj na loš holesterol.

Jaja već dugo imaju lošu reputaciju zbog podizanja LDL-a (lipoproteina niske gustine) ili „lošeg“ holesterola, iako se ta percepcija hrane bogate proteinima promenila u poslednjim godinama. Ipak, mnogi zdravstveni stručnjaci i dalje upozoravaju da bi jaja trebalo konzumirati umereno. Međutim, rezultati nedavnog eksperimenta verovatno će ponovo pokrenuti žustru raspravu o efektima svakodnevnog konzumiranja jaja.

Nik Horovic, student medicine sa Harvarda i doktor nauka iz oblasti metaboličkog zdravlja, odlučio se na ekstremni eksperiment kako bi saznao kakav će uticaj na njegovo zdravlje imati konzumiranje 1 jajeta svakog sata tokom 28 dana. Ne samo da je preživeo izazov, već su rezultati njegovih testova tokom neobične dijete bili, blago rečeno, iznenađujući.

- Svrha ovog celog eksperimenta bila je metabolička demonstracija kako bi se razgovaralo o ‘polugama’ koje mogu uticati na holesterol kod različitih pojedinaca. Očekivao sam da se nivoi mog holesterola neće promeniti samo dodavanjem jaja, i to je upravo ono što se dogodilo - rekao je Horovic.

Pojesti 720 jaja u jednom mesecu nije šala, ali je 25-godišnji student medicine bio više nego voljan da rizikuje svoje zdravlje kako bi pokrenuo razgovor o pravom uticaju jaja u našoj ishrani. Pretpostavio je da dijeta bogata jajima neće imati negativan efekat na njegove nivoe LDL-a, ali se ispostavilo da dodavanje ugljenih hidrata nakon keto dijete zapravo može smanjiti „loš“ holesterol.

Nivoi Nikovog LDL-a su bili oko 90mg po decilitru dok je bio na mešovitoj, standardnoj američkoj ishrani, pre nego što je prešao na Keto dijetu, a opali su za dva odsto u prvoj nedelji njegovog eksperimenta s jajima, da bi pali za dodatnih 18 odsto u naredne dve nedelje, nakon što je u svoju dnevnu ishranu dodao ugljene hidrate.

- Jaja su prilično raznovrsna hrana, pa ih je pripremanje na različite načine učinilo eksperimentom prilično prijatnim, nije bilo toliko teško - rekao je ovaj student medicine, dodajući da ih je jeo u svim oblicima - pržena, kajgana, omlet...

Autor: Redportal.rs