📍 U 19 sati u Gradskoj galeriji "Užice".

U četvrtak, 10. oktobra u 19 sati u Gradskoj galeriji Užice biće otvorena izložba Era Milivojević. Umetnost jeste život, kojom se široj publici predstavlja rad ovog značajnog umetnika, jednog od pionira konceptualne umetnosti na ovim prostorima.

Autorka izložbe je Una Popović, viša kustoskinja Muzeja savremene umetnosti, Beograd, a izložba podrazumeva saradnju Gradske galerije Užice i Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, i realizuje u okviru programa Užice – prestonica kulture Srbije 2024. godine.

Pozdravnu reč na otvaranju održaće direktor Gradske galerije Užice, Zoran V. Cvetić, o izložbi govoriće autorka izložbe Una Popović i Žarko Radaković, književnik. Izložbu će otvoriti Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica. Otvaranje izložbe je u sklopu proslave Dana grada Užica.

Foto: arhiva porodice Tijardović - Popović

Slobodan Era Milivojević  (Užice, 1944 — Beograd, 2021)  bio je jedan od glavnih protagonista nove umetničke prakse tokom sedamdesetih godina prošloga veka, pronalazio je svoj izraz u performansu, slici, kolažu, foto instalacijama. Fotografisanje, formatiranje zidnih foto-instalacija, rad sa i u odnosu na objekte, asamblažiranje stvari, rad na slikama kao objektima jeste jedan trajni i kontinuirani impuls koji istupa upravo iz performansa.

Izložba Era Milivojević Umetnost jeste život podeljena je na nekoliko celina predočavajući umetnikov aktivitet i hronologiju delovanja, od ranih akcija i performansa nastalih tokom sedamdesetih i osamdesetih godina, do kolaža - maski nastalih tokom devedesetih, slikarskih ostvarenja realizovanih tokom dvehiljaditih godina i dr. 

Izložbu prati katalog sa tekstovima kustoskinje izložbe Une Popović, književnika Svetislava Basare, Žarka Radakovića i Zorana Jeremića.

Predstavljeni radovi su iz kolekcije Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, kolekcije Lazara Sakana, kolekcije Slavice i Daniela Trajkovića, kolekcije Marka Bruna, arhive fotografkinje Goranke Matić, arhive umetnika Zorana Popovića i Jasne Tijardović, video produkcije Kiosk – platforma za savremenu umetnost.

Foto: Kolekcija Trajković

Autor: Redportal.rs