O istorijskom kreditnom rejtingu Srbije, novim infrastrukturnim projektima i drugim aktulenim temama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večerašnjim gostovanjem na TV Pink otvorio je novu sezonu emisije Hit Tvit.

On je objasnio kako je Srbija danas jedina zemlja kandidat za EU koja ima investicioni rejting:

- To je rezulatat rada u prethodnim godinama. Izuzetno dobra vest. Mogli ste da vidite neverovatno glasno ćutanje u našem okruženju. Svi drugi koji koji očekuju loše vesti su ovo u potpunosti prećutali. Mi smo prvi i jedini na Zapadnom Balkanu koji imaju investicioni rejting. Turska ga je imala, ali ga je izgubila. Srbija je danas jedini kandidat za EU koja ima investicioni rejting, izjednačili smo se sa Rumunijom i Mađarskom, to je izuzetan signal za investitore, a sutra će se već videti i prvi efekti na tržištu kapitala - odgovorio je Vučić na pitanje voditeljke Verice Bradić.

- Postajemo privlačnija zemlja za investitore. To je dokaz da su javne finansije sigurne i stabilne, to će za naše kompanije biti neuporedivo povoljnije i to je signal za ceo svet u kakvoj se situaciji Srbija nalazi. To je, kako bih rekao, značka da igrate ligu šampiona ili da igrate prvu ligu. Moraćemo još mnogo da radimo, da napredujemo, da dalje poboljšavamo naš kreditni rejting unutar prve lige. Ali ovo je jedan čudesan rezultat - rekao je.

Podsetio je da je Srbiji 2012. bio smanjen kreditni rejting i istakao da će morati još mnogo da se radi i poboljšava kreditni rejting.

Prema rečima predsednika danas su plate u Srbiji najviše u regionu, takođe je rekao i da je naša zemlja pretekla mnoge zemlje regiona po visini prihoda.

- Pročitaću vam deo, doktor specijalista je imao platu 67 hiljada, a u januaru 2025. biće preko 120 hiljada... Profesionalni vojnik sa 33 hiljade, a danas običan vojnik na 82 hiljade dinara... Samo da vidite šta smo uradili u prethodnih deset godina. Pokazalo se da politika rada, marljivosti je ona koja se uvek isplati. Plata nastavnika je bila 44 hiljade, a sada je 97 hiljade - rekao je i dodao da će ona sada biti preko 103 hiljade.

- U Srbiji je životni standard od 2012 . godine do sada porastao objektivno za 40, 50 do 60 odsto, kumulativno inflacija je iznosila 82 odsto, a razlika u platama oko 120 odsto - izjavio je predsednik.

Autor: b92.net