FSB objavila nova arhivska dokumenta o Hitlerovom samoubistvu

Federalna služba bezbednosti Rusije objavila je nove arhivske materijale o samoubistvu vođe nacističke Nemačke Adolfa Hitlera krajem aprila 1945. godine. RIA Novosti su prenele dokumenta iz istražnog dosijea o bivšem ličnom pilotu Hitlera, SS grupenfireru, general-potpukovniku policije Hansu Bauru, koji se čuva u odeljenju FSB-a za Novgorodsku oblast.

Baurova autobiografija na nemačkom jeziku, sa prevodom, i njegovo svedočenje na ispitivanju u NKVD-u u decembru 1945, sada su prvi put predstavljeni.

Kako je pisao tokom ispitivanja, sve do samog kraja aprila 1945. Hitlerovo uže okruženje, koje je bilo pored njega u bunkeru Rajhs kancelarije u Berlinu, nije znalo za firerove konačne namere.

- Tek 30. aprila, popodne, pozvao me je zajedno sa mojim ađutantom, pukovnikom Becom. Hitler me je dočekao u hodniku i odveo u svoju sobu. Rukovao se sa mnom i rekao: Baur, želim da se pozdravim sa vama, želim da vam se zahvalim za sve godine službe. Bio je veoma star i iscrpljen. Ruke su mu drhtale, bilo mi je jasno da su doneli konačnu odluku da izvrše samoubistvo - priseća se bivši pilot.

Hitler mu je rekao da za uspomenu želi da mu pokloni svoju omiljenu sliku, Rembrantov portret kralja Fridriha Velikog koji je visio u njegovoj sobi. Baur je pokušao da odvrati Hitlera od samoubistva, "jer će se tada sve raspasti za nekoliko sati".

- Moji vojnici ne mogu i ne žele više da izdrže. Ne mogu više - odgovorio je Hitler.

Dalje je rekao da su "Rusi na Potsdamer placu" i da bi mogli da ga uhvate živog, navodno koristeći gas za spavanje. Hitler je dodao da je naredio da se spale njegov leš i leš njegove supruge Eve Braun, jer se plašio da će biti obešeni radi predstave, kao što su italijanski partizani prethodno obesili leš vođe fašističke Italije Benita Musolinija.

- Jednog dana kasnije moraću da napišem na svom nadgrobnom spomeniku – pao je žrtva svojih generala – to su, kako se priseća Baur, bile poslednje reči Hitlera koje je čuo. Bec i ja smo se ćutke rukovali sa Hitlerom i otišli - dodao je bivši pilot.

Napuštajući Hitlera, Baur i Bec su otišli ​​da unište papire i pripremili se da napuste Rajhs kancelariju. Par sati nakon razgovora, spakovavši stvari, vratio se u bunker da uzme obećani portret.

- Prednji deo privatnih prostorija bio je veoma zadimljen. Nekoliko SS stražara je uzbuđeno trčalo gore dole. Pitao sam da li je sve gotovo? Da. Gde su leševi? u bašti Carske kancelarije - napisao je Baur.

Bio je "izuzetno šokiran onim što se dogodilo". Baur je pokušao da se seti u koje vreme se sve dogodilo:

Kada sam se oprostio od Hitlera, bilo je 6-7 sati uveče. Vratio sam se u sklonište u devet.

Autor: redportal.rs