Naučnici objasnili zašto 🧐

Mont Everest je sa 8.848 metara najviša planina na svetu, ali i dalje raste i svake godine je sve viši, tvrde kineski naučnici sa Univerziteta za geonauke u Pekingu. 👇

Naučnici su upravo objavili studiju o tom anomalijskom rastu planine u časopisu Nature Geoscience.

I dok Krov sveta i ostatak Himalaja neumoljivo nastavljaju da se uzdižu od trenutka pre 50 miliona godina kada se indijski potkontinent sudario s Evroazijom, sam Everest raste još više od očekivanog.

Naučnici to pripisuju spajanju dva obližnja rečna sistema.

Pre 89.000 godina spojili su se vodeni sistemi reka Kosi i Arun, nakon čega je Everest godišnje rastao za 0,2 do 0,5 milimetara i do sada je narastao za 15 do 50 metara.

Naučnik Jin-Geo Dai, jedan od vodećih autora studije, objašnjava rast Everesta podizanjem kopnene mase na Zemljinoj kori kada se težina površine smanjuje.

Zemljina kora, spoljašnji omotač naše planete, u stvari pluta na sloju plašta od vruće, polutečne stene. U ovom slučaju, spajanje reka, ili bolje reći neprijateljsko preuzimanje, s obzirom na to da je Kosi pokorila Arun usled promene toka reka protekom godina, rezultiralo je ubrzanom erozijom koja je odnosila ogromnu količinu stena i zemlje, smanjujući tako težinu područja oko Everesta.

- Kada se težak teret poput leda ili erodirane stene ukloni sa Zemljine kore, zemlja koja se nalazi ispod se uzdigne, kao kada se čamac propne u vodi nakon što iskrcamo teret - objašnjava Dai, kako piše Hina, prenosi 021.rs.

Kada se reka Arun spojila s drugom obližnjom rekom, novi tok je usekao duboki kanjon Arun. Novi rečni sistem kleše kanjon, a planina se pritom uzdiže do dva milimetara godišnje.

Što se više rečni sistemi urezuju, gubitak rečnog materijala uzrokuje da se planina uzdigne, dodaje Dai.

Koautor studije i doktorand Adam Smit sa Londonskog unvierzitetskog koledža ističe da od istog geološkog procesa profitiraju i Everestu susedni Makalu i Loce.

Autor: 021.rs