Poručili da zabrinuto prate razvoj događaja na Balkanu

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov i predsednik Jedinstvene Rusije Dmitrij Medvedev uputili su pisma podrške predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, poručivši da sa zabrinutošću prate razvoj situacije na Balkanu, kao i u BiH. Dodik se zahvalio na podršci.

- Ruska Federacija kao jedna od država garanata Opšteg okvirnog (Dejtonskog) sporazuma za mir u BiH 1995. godine obraća prioritetnu pažnju doslednoj implementaciji ovog međunarodnog pravnog dokumenta koji odigrava ključnu ulogu u održavanju stabilnosti i bezbednosti u BiH i na Balkanu u celini - stoji u pismu Lavrova.

Lavrov poručuje da sa zabrinutošću prate kako zapadni akteri istrajno ruše dejtonske principe unutrašnjeg uređenja BiH, te da svedoče aktivnim pokušajima skraćivanja neotuđivih ustavnih prava konstitutivnih naroda.

IZVOR: X / MiloradDodik

- Vidimo da se pre svega na udaru nalazi Republika Srpska, Vi lično i Vaši saradnici jer branite zakonite i garantovane međunarodnim pravom interese srpskog naroda i dajete otpor neokolonijalnoj politici Zapada. Naglašavamo da smo odlučni i ubuduće da sprovodimo principijelnu i odgovornu liniju radi odbrane Dejtona, jačanja mira na Balkanu, razvoja jednakopravne i uzajamno korisne saradnje s Republikom Srpskom", navodi Lavrov u pismu Dodiku.

Medvedev je u pismu istakao da nepokolebljivost kojom se srpski narod u Republici Srpskoj suprotstavlja agresivnoj zapadnoj politici, braneći svoje nacionalne interese, izaziva ogromno poštovanje.

- Faktički Vi lično se nalazite na prvoj liniji nove etape narodnooslobodilačke borbe, hrabro se odupirete spoljnom pritisku, koji često prelazi sve zamislive moralno-etičke i pravne granice - naglasio je Medvedev u pismu.

On je naveo da u Rusiji sa dubokom zabrinutošću prate razvoj situacije na Balkanu, kao i u BiH.

- Sa žaljenjem uočavamo oživljavanje nekadašnjih kolonijalnih praksi Zapada, koji nastoji da uspostavi totalnu kontrolu nad narodima regiona, kao i da ih pretvori u bezvoljne i obespravljene satelite, koji bespogovorno izvršavaju komande spolja.

Medvedov poručuje da je ubeđen da će ruski i srpski narodi zajedničkim naporima obezbediti trijumf tradicionalnih vrednosti, jednakosti u pravima, kao i stvaralačke saradnje.

- Želim Vama i Vašim saradnicima izdržljivost i nove uspehe, a stanovnicima Republike Srpske - mir, stabilnost i blagostanje - poručio je lider Jedinstvene Rusije Dmitrij Medvedev u pismu upućenom predsedniku SNSD-a Miloradu Dodiku, prenosi Srna.

Autor: sputnik.rs