Evo koliko uticaja može imati na zdravlje 👇

Ispijanje čaše vode ujutro na prazan stomak postalo je popularna navika koja se često preporučuje za poboljšanje zdravlja, prenosi b92.net.

Ova jednostavna rutina može doneti brojne koristi, ali odgovor ipak nije tako jednostavan.🤔

- Oko 60 odsto ljudskog tela sastoji se od vode, a taj procenat je povezan sa starosnom dobi, polom i nivoom hidratacije. Telu je takođe potrebna voda za podmazivanje zglobova, regulisanje telesne temperature, prenos hranljivih materija i izlučivanje. Telo prirodno gubi vodu svakog dana kroz normalne procese kao što su mokrenje, znojenje, pa čak i izdisanje - istakla je Kejsi Keli, direktorka Medikal helta.🩺

Na prazan stomak, pre doručka, čaša vode budi telo i pokreće procese varenja, stimuliše rad gastrointestinalnog trakta. Korisna je i za crevnu mikrofloru, za lepšu i čistiju kožu.

Da bi navika dala pozitivne rezultate voda treba da bude sobne temperature.🚰

Prvo, nakon noći spavanja, telo je dehidrirano, a voda pomaže da se nadoknadi izgubljena tečnost, što je ključno za pravilno funkcionisanje organizma. Dobro hidrirano telo podržava rad svih telesnih sistema i poboljšava energiju tokom dana.💪

Osim toga, pijenje vode može podstaći metabolizam i aktivirati probavni sistem, što može pozitivno uticati na sagorevanje kalorija. Takođe, voda igra važnu ulogu u detoksikaciji organizma, pomažući bubrezima i jetri da efikasnije rade.

Još jedna prednost je poboljšanje zdravlja kože; redna hidratacija može doprineti svežem i zdravom izgledu. Takođe, ispijanje vode pre obroka može smanjiti osećaj gladi, što može pomoći u kontroli unosa hrane.

Sve u svemu, čaša vode ujutro može biti efikasna navika koja doprinosi opštem zdravlju i dobrobiti.

Autor: Klix.ba / b92.net