Njegov deda, ustaški pukovnik Ivan Stier je objavio knjigu "Elementi i metode komunističke gerile" koju je štampala kuća Vjekoslava Maksa Luburića.

Hrvatski evroposlanik Davor Ivo Stier izabran je za šefa delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Bosnom i Hercegovinom i Kosovom, navodi se u saopštenju, prenosi N1.

Delegacija će posebnu pažnju posvetiti evropskoj perspektivi Kosova i BiH i reformama koje je potrebno sprovesti na putu ka Evropskoj uniji.

- Kao šef ove delegacije kopredsedavam dva zajednička parlamentarna odbora: Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU-BiH i Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU-Kosovo. Nakon dobijanja statusa kandidata, BiH sada ima priliku da uhvati korak i ispuni reformsku agendu, što je u interesu konstitutivnih naroda i građana BiH i same Evropske unije. S tim ciljem nameravam da već u oktobru održim sednicu zajedničkog skupštinskog odbora. Kosovu je takođe obećana evropska perspektiva i na tome nameravam da predano radim u saradnji sa mojim kolegama iz Evropskog parlamenta i Skupštine Republike Kosovo. Mir, bezbednost, dijalog i normalizacija odnosa sa Srbijom, zaštita prava manjina i svih građana Kosova i primena ustavnog poretka na celoj teritoriji Republike Kosovo biće prioritetna pitanja u radu Vlade.

Davor Ivo Štir je unuk ustaškog pukovnika Ivana Stiera koji je nakon Drugog svetskog pobegao u Argentinu, pa je tako Štir rođen u Buenos Arijesu.

Njegov deda, ustaški pukovnik Ivo Stier, objavio knjigu Elementi i metode komunističke gerile koju je štampala kuća Vjekoslava Maksa Luburića (Madrid, “Drinine knjižnice”, 1964. god.)

Autor: Kossev/Maxportal