Ovaj oblik spavanja bio karakterističan za ljude pre industrijske revolucije ☝️

Dvofazni san podrazumeva raspodelu sna u dva perioda tokom noći, za razliku od monofaznog sna, gde spavamo u jednom kontinuiranom periodu.

Ovaj oblik spavanja bio je karakterističan za ljude pre industrijske revolucije, kada je veštačko osvetljenje bilo ograničeno. Pre nego što su lampe postale svakodnevica, ljudi su obično odlazili na počinak ubrzo nakon zalaska sunca, spavali nekoliko sati, potom se budili u periodu tihe aktivnosti (molitve, čitanja ili razgovora), i zatim ponovo išli na spavanje do zore.

Moderna istraživanja pokazuju da dvofazni san može imati pozitivne efekte na ljudsko zdravlje i produktivnost. Studije su ukazale na to da je mozak u ovom periodu budnosti između dva sna vrlo aktivan, često podstičući kreativnost i rešavanje problema. Iako smo danas prilagođeni monofaznom snu, povratak dvofaznom ritmu može pomoći onima koji se suočavaju sa nesanicom ili noćnim buđenjem.

Iako sigurno nije za svakoga, dvofazni san pruža zanimljivu alternativu i podseća nas na drevni način življenja, kada je ritam dana i noći bio više u skladu sa prirodnim ciklusima svetlosti i mraka.

Autor: Balša Stupar