Na udaru u jeku izborne kampanje

Privatna investiciona kompanija u vlasništvu Džareda Kušnera, zeta bivšeg predsednika SAD i kandidata republikanaca na predstojećim predsedničkim izborima Donalda Trampa, Afiniti partners, dobila je 157 miliona dolara naknada od 2021. godine, a da nije vratila ni dolar profita investitorima, pokazala je istraga koju vodi američki Senat.

Istragu je pokrenuo finansijski komitet Senata u kome demokrate imaju većinu, kao odgovor na izveštaje "Njujork tajmsa" da je Kušner sklapao poslove vezane za imovinu u inostranstvu pošto je njegov tast u kampanji za predsedničke izbore.

Nalaz finansijskog komiteta Senata podstakao je sumnje da bi kompanija Afiniti partners sa sedištem u Majamiju mogla da bude operacija kupovine stranog uticaja osnovana u očekivanju povratka bivšeg predsednika u Belu kuću, navodi "Indipendent".

List je naveo da je Kušner koristio kontakte stečene dok je radio kao savetnik Bele kuće tokom vremena kada je Tramp bio predsednik.

Istraga Senata je otkrila da Afiniti nije isplatio bilo kakav profit saudijskim i drugim investitorima uprkos ogromnim naknadama za upravljanje koje je prikupio.

Ron Vajden, predsedavajući komiteta iz redova demokrata, uputio je ove nedelje pitanje kompaniji zašto nije "podelila ni peni zarade nazad klijentima".

U pismu Čedu Mizelu, glavnom pravniku Afinitija, on je rekao da su nalazi istrage pojačali njegovu zabrinutost da ulaganja u fondove kojima upravlja Afiniti stvaraju sukobe interesa bez presedana.

- Investitori Afinitija možda nisu motivisani komercijalnim razlozima, već mogućnošću da se novac iz inostranstva usmerava članovima porodice predsednika Trampa, naime Džeredu Kušneru i Ivanki Tramp - dodao je on.

Vajden je rekao da naknade stranih investitora uključuju 87 miliona dolara od vlade Saudijske Arabije.

- Izostanak kompanije Afiniti da uloži kapital na vreme dok naplaćuje previsoke naknade učvrstio je moje mišljenje da je Afiniti verovatno deo šeme kompenzacije koja uključuje američke političke ličnosti osmišljene da zaobiđu Zakon o registraciji stranih agenata (FARA) - napisao je on.

Mizel je u izjavi za "Njujork tajms" ocenio Vajdenove kritike "političkim" i insistirao na tome da se kompanija pridržavala saveznih zakona i etičkih propisa.

- Kašnjenje u povraćaju dobiti nije bilo neobično - rekao je on.

- Ostavimo partijsku politiku na stranu, Afiniti partners je investiciona firma registrovana u SEC-u (Komisiji za hartije od vrednosti) koja je uvek delovala na odgovarajući način i svaka suprotna sugestija je lažna - dodaje se u saopštenju.

Autor: blic.rs