Tokom osmočasovnog putovanja, najsporiji ekspres voz na svetu prolazi kroz brojne spiralne tunele i prelazi visoke vijadukte, čak 291 most i 91 tunela

Švajcarski Glacier Express poznat je kao najsporiji brzi voz na svetu, jer mu treba više od 8 sati da pređe 290 kilometara kroz švajcarske Alpe.

Glacier Express, koji povezuje alpske odmarališta Cermat i Sent Moric, nije ni nalik na brze ekspresne vozove koji jure Evropom. Kreće se prosečnom brzinom od 36 kilometara na sat, čime opravdava svoju reputaciju kao „najsporiji ekspresni voz na svetu“, ali ta smešna brzina je namerna. Naime, vožnja Glacier Express-om nije stvar dolaska od tačke A do tačke B što je brže moguće; to je slikovito putovanje kroz srce švajcarskih Alpa koje putnicima omogućava da uživaju u svim prirodnim lepotama koje ova predivna regija ima da ponudi. Sam voz ima velike panoramske prozore, dizajnirane da pruže neometan pogled na zadivljujući pejzaž, omogućavajući putnicima da se u potpunosti prepuste lepotama švajcarskih Alpa.

Iako je sporost Glacier Express-a povezana sa slikovitim pejzažem švajcarskih Alpa, pejzaž nije jedini razlog. Ova neverovatno lepa planinska ruta prolazi kroz jedan od najtežih terena na evropskom kontinentu, sa strmim usponima i oštrim krivinama, što zahteva sporiju brzinu vožnje kako bi se osigurala sigurnost i udobnost putnika.

IZVOR: YT / DWTravel

Tokom svog osmočasovnog putovanja, najsporiji ekspres voz na svetu prolazi kroz brojne spiralne tunele i prelazi visoke vijadukte - ukupno 291 most i 91 tunel - i penje se do visine od 2033 metra iznad nivoa mora. Takođe, treba napomenuti da Glacier Express koristi pruge sa uskim kolosekom, koje nisu prilagođene za velike brzine.

Ako vam se sedenje u vozu osam sati čini napornim, biće vam drago da čujete da je ovaj ekspres voz izuzetno udoban, sa prostranim i udobnim sedištima kako u prvoj, tako i u drugoj klasi. Ali, ako tražite ultimativno iskustvo, možda ćete želeti da razmotrite skuplju klasu Excellence, gde putnici uživaju u usluzi od pet zvezdica, uključujući obrok koji se sastoji iz sedam jela uz odgovarajuće vrste vina.

IZVOR: YT / DWDocumentary

Zanimljivo je da se u švajcarskim Alpima nalazi i najviša železnička stanica na svetu - Jungfraujoh.

Autor: Redportal.rs