Najveći deo nove pomoći, 5,5 milijardi dolara, biće dodeljen pre ponedeljka, pre kraja američke fiskalne godine

Predsednik SAD Džo Bajden je najavio više od osam milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini kako bi pomogao Kijevu da pobedi u ratu protiv ruskih snaga, koristeći posetu predsednika Vladimira Zelenskog da preuzme veliku obavezu.

Pomoć uključuje prvu pošiljku precizno vođenih bombi, sa dometom do 130 kilometara.

Raketa srednjeg dometa daje Ukrajini veliku nadogradnju oružja koje koristi za napad na ruske snage, omogućavajući Ukrajincima da to urade na bezbednijoj udaljenosti, prenosi Rojters.

Bomba, sposobna da pogodi mete sa velikom preciznošću, treba da bude bačena iz borbenih aviona.

Bajden neće objaviti da Vašington dozvoljava Ukrajini da koristi američke rakete za gađanje ciljeva duboko u Rusiji, rekao je američki zvaničnik.

Najveći deo nove pomoći, 5,5 milijardi dolara, biće dodeljen pre ponedeljka, pre kraja američke fiskalne godine.

Još 2,4 milijarde dolara je u okviru Inicijative za pomoć u bezbednosti Ukrajine, koja dozvoljava administraciji da kupuje oružje za Ukrajinu od kompanija umesto da ga izvlači iz američkih zaliha.

To će Ukrajini obezbediti dodatnu protivvazdušnu odbranu, bespilotne vazdušne sisteme i municiju vazduh-zemlja, kao i ojačati ukrajinsku odbrambenu industrijsku bazu i podržati njene potrebe za održavanjem i održavanjem, rekao je Bajden.

Prema njegovom planu, rekao je predsednik, Ministarstvo odbrane će obnoviti i obezbediti Ukrajini dodatnu bateriju protivvazdušne odbrane patriot i više raketa patriot, prenosi RTS.

Bajden je naredio Pentagonu da proširi obuku za ukrajinske pilote F-16, uključujući podršku za obuku dodatnih 18 pilota sledeće godine.

Autor: Rts.rs