Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je za Rojters saopštilo da nije upoznato sa takvim projektom

Rusija je uspostavila program naoružanja u Kini za razvoj i proizvodnju dronova za napade velikog dometa za upotrebu u ratu protiv Ukrajine, rekli su izvori evropske obaveštajne agencije, a objavljeni su dokumenti koje je Rojters video.

IEMZ Kupol, podružnica ruske državne kompanije za oružje Almaz-Antej, razvio je i testirao novi model bespilotne letelice pod nazivom Garpija-3 u Kini uz pomoć lokalnih stručnjaka, prema jednom od dokumenata, izveštaju koji je Kupol poslao ruskom ministarstvu odbrane ranije ove godine u kojem se opisuje njegov rad.

Kupol je u naknadnom ažuriranju rekao Ministarstvu odbrane da bi moglo da proizvodi bespilotne letelice, uključujući G3, u fabrici u Kini kako bi oružje moglo da bude raspoređeno u ukrajinskoj "specijalnoj vojnoj operaciji", što Moskva koristi za rat.

Kupol, Almaz-Antej i Ministarstvo odbrane Rusije nisu odgovorili na zahteve za komentar za ovaj članak.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je za Rojters saopštilo da nije upoznato sa takvim projektom, dodajući da Peking ima strogu kontrolu izvoza dronova.

Fabijan Hinc, istraživač na Međunarodnom institutu za strateške studije, londonskom istraživačkom centru za odbranu, rekao je da bi isporuka dronova iz Kine u Rusiju, ako se potvrdi, predstavljala značajan napredak.

- Ako pogledate šta je Kina do sada isporučila, to je uglavnom roba dvostruke namene – to su bile komponente, podkomponente koje se mogu koristiti u sistemima naoružanja - rekao je on za Rojters.

Ovo je ono što je do sada objavljeno. Ali ono što zapravo nismo videli, barem u otvorenom kodu, su dokumentovani transferi čitavih sistema naoružanja.

Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće saopštio je da je duboko zabrinut zbog izveštaja Rojtersa o programu bespilotnih letelica, za koji je rekao da se čini da je primer kineske kompanije koja pruža smrtonosnu pomoć ruskoj kompaniji pod sankcijama SAD.

Bela kuća nije videla ništa što bi sugerisalo da je kineska vlada bila upoznata sa transakcijama koje su uključene, ali Kina ima odgovornost da osigura da kompanije ne pružaju smrtonosnu pomoć Rusiji, dodao je portparol.

Britansko ministarstvo inostranih poslova pozvalo je Kinu da prestane da pruža diplomatsku i materijalnu podršku ruskim vojnim naporima.

Autor: redportal.rs