Nastupiće 27. 9. u 11 časova na lokaciji Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju, 19.10. u Arboretumu Šumarskog fakulteta, i 20.10. u Centru za Integraciju Mladih ✨

U okviru projekta Beogradske urbane oaze, Kamerni orkestar Muzikon će u septembru i oktobru 2024. izvesti 3 koncerta na lokacijama Centra za integraciju mladih na Zvezdari, Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju na Julinom Brdu, kao i u Arboretumu Šumarskog fakulteta na Banovom Brdu. Na programu će se naći dela Betovena, Mocarta, Griga, Sibleijusa, ali i istaknutih kompozitora sa ovog podneblja.

Miloš Jovanović, direktor Kamernog orkestra Muzikon, ovim povodom je istakao:

Članovi Muzikon orkestra su izuzetno počastvovani i srećni zbog poziva na učešće u ovom programu, pre svega jer je sama ideja ovih koncerata u tesnoj vezi sa aktivnostima koje Muzikon već godinama sprovodi, a to su, pored redovne koncertne sezone, i društveno angažovani koncerti, poput koncerata za kućni savet na krovovima zgrada u Beogradu, projekta Muzikon karavan, odnosno koncerata po selima Srbije. Koncerti u okviru projekta Beogradske urbane oaze su u tesnoj vezi sa ciljevima Muzikona kao organizacije, a oni su prvenstveno usmereni na odgovor na pitanje kako možemo postati bolji, i kako umetnička znanja možemo da vratimo zajednici.

Foto: Vladan Mirčevski/Vladan Mirčevski

Kamerni orkestar Muzikon nastupiće 27. septembra u 11 časova na lokaciji Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju na Julinom Brdu, 19. oktobra u Arboretumu Šumarskog fakulteta na Banovom Brdu, i 20. oktobra u Centru za Integraciju Mladih na Zvezdari. Ovi koncerti su deo projekta Beogradske urbane oaze, koji će osvežiti tri zapostavljena urbana prostora u Beogradu, koristeći snagu umetnosti i angažovanja zajednice.

Oslanjajući se na koncept Koncerata za kućni savet, odnosno seriju koncerata koje je Muzikon organizovao prethodnih godina na krovovima zgrada i dvorištima u Beogradu, i ovi koncerti biće priređeni kao koncerti za komšiluk, u kojima će akcenat biti na okupljanju zajednice, skretanju pažnje na značaj javnih prostora i promociji klasične muzike. Program koncerata podrazumevaće istaknuta dela klasične muzike za gudačke i mešovite kamerne sastave i predstavljaće svojevrsne muzičke oaze na ove tri lokacije. Publika će imati prilike da čuje muziku pisanu za gudački ansambl, komade za violinu i klavir, kao i istaknute solo pesme pisane za sopran, mecosopran i klavir.

Kamerni orkestar Muzikon je multimedijalni sastav koji promoviše kvalitet, izvrsnost i kreativnost sa posebnim osvrtom na originalnu promociju i emancipaciju koncertnog izvođaštva. Misija kamernog orkestra Muzikon je da pozicionira najkvalitetniju klasičnu muziku u srce današnje kulture. Muzikon u formi Kamernog orkestra postoji od 2017. godine i tokom 7 sezona ostvario je preko 200 koncerata u Srbiji i Evropi i ostvario je saradnju sa preko 40 istaknutih umetnika i solista. U sklopu koncertne sezone Muzikon orkestar se aktivno bavi popularizacijom klasične muzike, međunarodnom saradnjom, razvojem umentičke izvrsnosti, podsticajem domaćeg stvaralaštva i razvojem nove mlade publike.

Beogradske Urbane Oaze je projekat EUNIC Srbija, mreže nacionalnih instituta Evropske unije u Srbiji, Beogradske internacionalne nedelje arhitekture (BINA), Univerziteta u Beogradu – Arhitektonskog i Šumarskog fakulteta, Centar za integraciju mladih (CIM) i Centar za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju.

EUNIC – Nacionalni instituti za kulturu Evropske unije – mreža je nacionalnih kulturnih instituta i organizacija Evrope, sa 39 članova iz svih članica EU i pridruženih zemalja. U projektu Beogradske urbane oaze učestvuju Goethe-Institut, Poljski Institut, Ambasada Švedske, Austrijski Kulturni Forum, Italijanski Institut za kulturu, Ambasada Portugala, Francuski Institut, Češki centar Beograd, Collegium Hungaricum, i Ambasada Slovenije.

Autor: redportal.rs