Hemijski proces omogućava da se dragi kamen pune veličine uzgaja iz sitnog fragmenta

Sofi Bons, koja je viši predavač i istraživač dizajna nakita na Univerzitetu Zapadne Engleske u Bristolu osmislila je i razvila hemijsku tehniku za pokretanje procesa rasta dragog kamenja. Konkretno, rubina.

Tehnika omogućava da se sićušni fragment pravog rubina umnožava dok se nalazi u svom nakitu. Univerzitet veruje da ovaj „in situ” proces ranije nije bio uspešno postignut. Da bi uzgajala dragulj, Bons je počela od „semena” rubina uzetih iz otpadnih ostataka dragog kamenja. Stavila je fragment u platinastu postavku, a zatim je koristila hemijski agens nazvan „fluks” koji snižava temperaturu, što omogućava rast dragulja.

Za razliku od dragulja uzgojenog od nule u laboratoriji, koji može biti energetski intenzivan, ili dragulja koji se neodrživo kopa iz zemlje, ovi dragulji rastu u peći iz komada otpadnog dragog materijala i treba i „pet sati energije” da se razviju. Trenutno je potrebno pet do 50 sati da se rubin uzgaja u peći.

- Eksperimentišem da ih uzgajam u peći između pet i 50 sati - rekla je Bons, piše BBC dodajući da trenutno radi intenzivno na skraćivanju vremenskog procesa kako bih ga učinio održivijim. Metoda dovodi u pitanje ideju da je drago kamenje koje je napravio čovek sintetičko.

- Pomalo nepredvidiv rast karakteriše prirodne aspekte, a ovo smatram fascinantnim kao proizvođač nakita - rekla je.

Rebeka Enderbi, dizajner nakita iz Bristola koja je pisala članke o dijamantima uzgojenim u laboratoriji, rekla je da se percepcija njihove vrednosti menja.

Ona je navela:

Ovo drago kamenje uzgojeno u laboratoriji nije veštačko. Oni oponašaju ono što raste hiljadama godina u zemlji, tako da su pristupačnija alternativa iskopanom kamenju.

Prema njenim rečima dragulji uzgojeni u laboratoriji imaju potencijal da budu „ekološki prihvatljiviji”.

- Međutim, oni koriste mnogo energije za stvaranje, tako da bi trebalo da se proizvode korišćenjem dobavljača zelene energije - dodala je.

Projekat, koji je deo doktorata gospođe Bons, sada je privukao drugu fazu finansiranja od UVE. Univerzitet u Bristolu se takođe uključio u istraživanje tako da se istraživanje može proširiti i na drugo drago kamenje.

Autor: redportal.rs