Naveo da je Savet bezbednosti previše fokusiran na interese svojih pet stalnih članica i da ne uspeva da zaštiti međunarodni mir i bezbednost

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je međunarodnu zajednicu da preduzme akciju protiv „mreže ubistava” Benjamina Netanjahua, još jednom uporedivši izraelskog premijera sa Adolfom Hitlerom.

U svom obraćanju na 79. Generalnoj skupštini UN u Njujorku u utorak, Erdogan je osudio akcije izraelske vlade u Gazi, opisujući palestinsku enklavu kao „koncentracioni logor“.

Kao što je Hitlera zaustavio savez čovečanstva pre 70 godina, Netanjahu i njegova mreža ubistava moraju biti zaustavljeni savezom čovečanstva“, rekao je Erdogan. On je optužio Netanjahua da pokušava da „uvuče ceo region u rat zarad svog političkog bogatstva.

Erdogan je kritikovao UN zbog neuspeha da „spreči genocid u Gazi“ i pozvao na reforme kako bi organizacija postala reprezentativnija i efikasnija. On je naveo da je Savet bezbednosti previše fokusiran na interese svojih pet stalnih članica i da ne uspeva da zaštiti međunarodni mir i bezbednost.

Erdogan je optužio zemlje koje bezuslovno podržavaju Izrael, uključujući SAD, za saučesništvo u nasilju nad Palestincima. On je istakao potrebu za trenutnim i trajnim prekidom vatre u Gazi, kao i razmenom talaca i zarobljenika i neprekidnom humanitarnom pomoći.

Erdogan je ponovio svoju podršku tužbi Južne Afrike Međunarodnom sudu pravde (ICJ) da Izrael pozove na odgovornost za svoje navodne zločine protiv čovečnosti u Gazi. Takođe je naglasio da narod Turske ne gaji nikakvo neprijateljstvo prema narodu Izraela.

- Mi smo protiv antisemitizma na isti način kao što smo protiv napada na muslimane samo zbog njihovih uverenja - rekao je on.

Naš problem je sa politikom masakra izraelske vlade. Naš problem je ugnjetavanje i tiranija, baš kao što je bilo pre pet vekova.

Autor: redportal.rs