Kolaps vrha planine izazvao je da se voda u fjordu ispod planine pomera napred-nazad, uzrokujući vibracije kroz Zemljinu koru

Megacunami izazvan klizištem u Grenlandu izazvao je da Zemlja vibrira devet dana, pokazala je nova studija.

Kolaps planinskog vrha visokog 1,2 km prošlog septembra uzrokovao je da se voda u fjordu ispod planine pomera napred-nazad, izazivajući vibracije kroz Zemljinu koru, otkrili su istraživači.

Uzrok je bilo tanjenje glečera u podnožju planine, što je posledica klimatskih promena, prema studiji u kojoj su učestvovali naučnici sa Univerzitetskog koledža u Londonu (UCL).

Novi fenomen, koji je započeo iznad fjorda Diksone u istočnom Grenlandu, ostavio je naučnike "potpuno zbunjenim", rekao je koautor studije dr Stiven Hiks.

- Ovo je prvi put da je kretanje vode zabeleženo kao vibracije kroz Zemljinu koru, koje su putovale širom sveta i trajale nekoliko dana - rekao je dr Hiks sa odeljenja za nauke o Zemlji na UCL-u.

- Iako znamo da seizmometri mogu zabeležiti različite izvore događaja na površini Zemlje, nikada pre nije zabeležen talas koji traje tako dugo, putuje globalno i sadrži samo jednu frekvenciju oscilacije.

- Naša studija o ovom događaju ističe složene veze između klimatskih promena u atmosferi, destabilizacije glečerskog leda u kriosferi, kretanja vodnih tela u hidrosferi i Zemljine čvrste kore u litosferi.

Da bi demonstrirali kako je voda nastavila da se kreće devet dana, istraživači su rekreirali ugao klizišta koristeći matematički model.

Model sugeriše da bi voda prskala napred-nazad svakih 90 sekundi, šaljući vibracije kroz Zemljinu koru širom planete, izazivajući jedan od najvećih cunamija u novijoj istoriji.

Talasi su se prostirali 10 km preko fjorda i dostigli visinu od 110 metara - ali su se smanjili na 7 metara u roku od nekoliko minuta, procenjuje studija objavljena u časopisu Science.

Autor: Redportal.rs