EU se mora pripremiti za mogući ruski napad u narednih nekoliko godina

Novi komesar EU za odbranu želi da primora zemlje da skladište minimalne količine municije i drugih zaliha, tvrdeći da je to najbolji način da se ojača „slaba odbrambena industrija“ bloka i pripreme za buduće ratove. Andrius ​​Kubilius, bivši premijer Litvanije koji će uskoro preuzeti funkciju komesara za odbranu, rekao je da se EU mora pripremiti za mogući ruski napad u narednih nekoliko godina.

Kubilijus sastavlja plan odbrane i upoređuje ga sa planovima za skladištenje prirodnog gasa, koji zahtevaju da zemlje imaju rezerve i da ih po potrebi dele sa drugim državama članicama.

Zašto nemamo slične kriterijume vezane za vojnu bezbednost, da zadržimo određene količine artiljerijskih granata i drugih proizvoda, recimo eksploziva? - upitao je.

EU je nastojala da poveća proizvodnju oružja nakon što je Ukrajina bila primorana da racionalizuje upotrebu granata i projektila dok je odbijala ruske ofanzive u Ukrajini. Finska, koja se graniči sa Rusijom, jedna je od retkih država članica sa velikim zalihama naoružanja, dok su mediji u Nemačkoj 2022. objavili da će njena vojska ostati bez municije posle samo dva dana borbe.

U martu je EU izdvojila 500 miliona evra kroz Zakon o podršci municiji (ASAP) za povećanje proizvodnog kapaciteta na 2 miliona granata godišnje do kraja 2025.

Kubilijus je rekao da je to poboljšanje u odnosu na ograničenje od 300.000 granata godišnje koje je bilo na snazi kada je Rusija napala Kijev 2022. godine, ali je dodao da je potrebno još:

Ako sam u pravu, mi smo i dalje iza Rusa.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da EU treba da potroši 500 milijardi evra da bi nadoknadila manjak u potrošnji za odbranu.

Fon der Lajen je dala Kubilijusu 100 dana nakon preuzimanja dužnosti da izradi Belu knjigu o strategiji odbrane. Njegov plan bi trebalo da uključi evropski vazdušni štit, koji bi koštao stotine milijardi evra, i sistem sajber odbrane, dodala je ona.

Kubilijus želi da zemlje članice EU zajednički pozajmljuju novac za ove projekte, ali se ovoj ideji trenutno protive Nemačka i Holandija.

On će takođe izneti druge projekte od zajedničkog interesa koji bi mogli da dobiju sredstva EU, uključujući načine za podsticanje odbrambenih kompanija da sarađuju preko granica.

Da bi privukla privatni kapital, EU će morati da promeni pravila ulaganja kako bi troškove odbrane klasifikovala kao održive – rekao je Kubilijus.

On je takođe naglasio važnost saradnje sa ukrajinskim proizvođačima oružja, jer su dronovi i rakete promenili način na koji se savremeni ratovi vode:

Imaju pravo iskustvo na terenu.

Kubilijus je upozorio da nema vremena za gubljenje, pozivajući se na procenu Nemačke da bi Rusija mogla biti spremna da napadne članicu EU do 2029. godine. Kubilijus je rekao da bi planovi za odbrambenu industriju EU mogli da obuhvate Ujedinjeno Kraljevstvo, iako više nije članica bloka.

– Britaniju smatramo delom Evrope – rekao je on.

Demokratski Evropljani treba da budu što je moguće ujedinjeniji. Vidim opasnost u našoj slabosti. A Putin bi mogao da se usudi da se upusti u nove avanture.

- A Kinezi gledaju. Kinezi će izvući jednostavan zaključak: Zapad je prilično slab. I pored toga što je ekonomska moć Zapada 25 puta veća od Rusije, mi ne možemo da pobedimo. Šta je razlog? Stvar političke volje – zaključio je on.

Autor: redportal.rs