Biće u centru Tirane i biće kao četvrtina Vatikana

Njujork tajms je izvestio da će albanski premijer Edi Rama objaviti planove za suverenu mikrodržavu u svom glavnom gradu Tirani, koja će slediti praksu Bektašijskog reda, šiitskog sufijskog reda utemeljenog u Turskoj u 13. veku.

Ako sve bude po planu, takozvana "Suverena država Bektašijskog reda" postaće najmanja država na svetu, samo četvrtinu veličine Vatikana. Zemljište od 10 hektara imaće svoju administraciju, pasoše i granice, piše Euronjuz.

Nova država bi dozvolila alkohol, ženama da nose šta žele i ne bi nametala nikakva pravila o načinu života, odražavajući tolerantne prakse Bektašijskog reda. Rama je rekao da je cilj nove države da promoviše tolerantnu verziju islama kojom se Albanija ponosi.

- Trebalo bi da vodimo računa o ovom blagu, a to je verska tolerancija i koje nikada ne bi trebalo da uzimamo zdravo za gotovo - rekao je on za Njujork tajms.

Istorija Bektašija seže duboko u vreme Otomanskog carstva, predstavljajući derviški red čija su verovanja spoj različitih elemenata, od narodnih tradicija i šamanizma do verskih shvatanja balkanskih naroda.

Ovaj red, koji je proizašao iz sufijskih pokreta Bliskog istoka i proširio se na Anadoliju, nosi ime po svom osnivaču Hadži-Bektašu. Tokom Osmanskog carstva, Bektašijski red je igrao ključnu ulogu u oblikovanju turskog društvenog i kulturnog života, a od kraja 14. veka posebno je bio uticajan među janjičarima.

Do 17. i 18. veka, Bektašijski red se uzdigao među najuticajnije derviške redove, sa primarnim ciljem islamizacije novoosvojenih teritorija. U tom periodu uživao je podršku osmanskih vlasti, sve do 1826. godine kada je sultan Mahmud II ukinuo janjičarski korpus i zabranio bektašizam.

Autor: b92.net