Politička situacija u Francuskoj je i dalje nestabilna nakon vanrednih parlamentarnih izbora i imenovanja Mišela Barnijea za premijera

Francuska privreda je nakon avgustovskog porasta zbog održavanja Olimpijskih igara ponovo u padu, zaključak je izveštaja koji je danas objavila agencija Markit ekonomiks.

Kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI) u Francuskoj je, prema prvoj preliminarnoj proceni, u septembru pao sa avgustovskih 53,1 poen na 47,4 poena, što je najniže za prethodnih osam meseci.

Tržišta su očekivala znatno blaži septembarski pad na 50,6 poena.

PMI je parametar koji se koristi kao indikator ekonomske aktivnosti, a rezultat ispod 50 pokazuje da se ekonomija nalazi u stanju kontrakcije, odnosno pada ekonomske aktivnosti.

Indeks menadžera nabavke u sektoru usluga je u septembru pao sa avgustovskih 55 poena na 48,3 poena, a PMI u francuskom sektoru proizvodnje iznosi 43,9 poena, što je takoreći nepromenjeno u odnosu na avgustovska 44 poena, prenosi Tanjug.

- To je tužna stvarnost. Snažan rast francuske privrede zabeležen u avgustu nestao je do septembra - rekao je ekonomista Hamburške komercijalne banke (HCOB) Tarik Kamal Čodri.

Prema njegovim rečima, politička situacija u Francuskoj je i dalje nestabilna nakon vanrednih parlamentarnih izbora i imenovanja Mišela Barnijea za premijera, pošto ne postoji jasna parlamentarna većina za sprovođenje značajnih ekonomskih reformi koje bi mogle da ožive industriju.

Hamburška komercijalna banka na osnovu aktuelnih rezultata prognozira da će francuska ekonomija u trećem tromesečju 2024. stagnirati u odnosu na prethodni kvartal.

Autor: redportal.rs