Odbijala bilo kakvu transfuziju krvi čak i ako joj je život u opasnosti

Evropski sud za ljudska prava naložio je Španiji da plati ukupno 26.000 evra odštete, presuđujući po tužbi pacijentkinje kojoj je protiv volje izvršena transfuzija krvi iako je bila članica sekte Jehovinih svedoka.

U jednoglasnoj odluci, sud je odlučio da je došlo do povrede člana 8 Evropske konvencije o ljudskim pravima o privatnom i porodičnom životu u svetlu člana 9 o slobodi misli, savesti i veroispovesti.

Španiji je sada naloženo da plati 53-godišnjoj Rozi Edelmiri Pinto Muhi iz Ekvadora 12.000 evra na ime moralne štete i 14.000 evra na ime sudskih troškova.

Žalba je podneta u martu 2020. Evropskom sudu za ljudska prava, koji je odgovoran za kršenja Evropske konvencije o ljudskim pravima u 46 zemalja koje su je ratifikovale.

Pripadnica verske sekte Jehovini svedoci, koja je „često podložna predrasudama i stereotipima“, prema rečima jednog od njenih advokata, bila je žrtva „medicinskog paternalizma“ uprkos tome što je više puta izjavila da želi medicinsku pomoć, ali na uslov da je to bilo u skladu sa njenim uverenjima.

Predstavnica španske države se branila da je na osnovu krajnje hitnosti situacije doneta odluka o transfuziji krvi pacijentu koji je bio emigrant u Španiji.

U julu 2017. godine, nakon lekarskih pregleda, odlučeno je da žena bude operisana. Ona je dostavila dokumentaciju da odbija bilo kakvu transfuziju krvi čak i ako joj je život u opasnosti.

Pinto Muja je 6. juna 2018. primljen u bolnicu na severu Španije, a zatim je prebačen u bolnicu u Madridu zbog krvarenja.

Nakon što su saznali da je Jehovin svedok, anesteziolozi su zatražili mišljenje tužioca, koji je odobrio svaku medicinsku intervenciju neophodnu da joj spase život.

Pinto Muja je operisan sa transfuzijom krvi.

Autor: redportal.rs