Sledećeg vikenda biće znatno hladnije vreme sa temperaturama od 8 do 12°C

Izgleda da se istorijski topli period bliži kraju u većem delu Evrope i da se jesen polako približava. Kako saopštava Severe Veather Europe, prvi front će već u noći sa nedelje na ponedeljak preći severni deo Mediterana i Alpe. Mogućnost jake grmljavine, a od ponedeljka ujutru su moguće poplave na severu Italije, u Sloveniji i Austriji.

Krajem sledeće nedelje u centralnu Evropu stiže hladnija vazdušna masa, što bi moglo doneti loše vremenske prilike, dalje poplave i solidnu količinu snega na Alpima.

Zanimljivo je da će obilne padavine pogoditi i pustinju Saharu, gde bi više od 500% normalnih mesečnih padavina moglo pasti u velikom delu Zapadne Sahare u septembru. Ako se to dogodi, delovi pustinje će postati zeleni.

Ova dva talasa, niski iznad zapadne Evrope i tropski u severozapadnoj Africi, uticaće na kolosek vazdušnih masa, koji bi u narednim danima mogao doneti topao i znatno vlažan vazduh severno od Mediterana i centralnu Evropu, što bi dovelo do lošeg vremena i mogućih poplava.

Na nivoe vlažnosti i količine padavina do sredine septembra takođe će uticati ekstremni morski toplotni talas, u kombinaciji sa još uvek neobično toplim vodama Sredozemnog mora. Naime, globalna mora, mora širom Evrope, a posebno Sredozemno more, značajno su se zagrejala posle velikih i dugotrajnih letnjih toplotnih talasa.

More širom Evrope početkom septembra i dalje je izuzetno toplo, posebno u baltičkim, severnim i mediteranskim regionima. To uključuje Ligursko i Tirensko more, Jadransko more, Jonsko more i Egejsko more, gde su temperature vode za oko 4-6 °C više od proseka. Što je more toplije, veća je verovatnoća za ekstremnije i obilnije padavine.

Hladni front će do ponedeljka ujutro stići do južne i centralne Italije i južnog dela Jadrana, zahvativši zemlje zapadnog Balkanskog poluostrva. Nakon toga sledi kratko zatišje, a krajem nedelje ponovo će se nad Evropom uspostaviti znatno hladniji koridor vazdušnih masa.

Ovakvi vremenski uslovi su savršen recept za produženi period prevelikih padavina i visokog rizika od potencijalnih poplava širom regiona. S obzirom da će prvi front koji će trajati danas i sutra biti kratkotrajan, to neće mnogo uticati na temperaturu mora.

To znači da bi krajem sledeće nedelje još jedan sistem mogao da donese još više kiše severu Italije, Austrije, Slovenije i Hrvatske. Dosadašnje iskustvo nam govori da treba pažljivo pratiti razvoj situacije zbog mogućih poplava.

Sledećeg vikenda biće znatno hladnije vreme sa temperaturama od 8 do 12°C, ispod proseka za sredinu septembra. U zapadnoj polovini Evrope biće mnogo hladnije nego inače. Ovaj hladni talas mogao bi dovesti do prvih značajnijih snežnih padavina na Alpima.

Autor: redportal.rs