Federalni tužioci optužili su je da je tajvanskim zvaničnicima blokirala pristup sastancima sa njujorškim zvaničnicima

Bivša zamenica šefa kabineta guvernera Njujorka Keti Hočul optužena je da je delovala nezakonito kao strani agent za Kinu, koristeći svoj položaj na vlasti da promoviše agendu Pekinga i da je za to plaćena milionima dolara.

Tužioci u Bruklinu optužili su Lindu San (41) po osam tačaka za zaveru da deluje kao ilegalni strani agent, prevaru u vezi sa vizom i pranje novca. Njen muž, Kris Hu, takođe je optužen za zaveru radi bankarske prevare i pranja novca.

Njih dvojica su danas držani u svojoj kući vrednoj 4,1 milion dolara na Rod Ajlendu u blizini Njujorka i očekivalo se da će se pojaviti pred saveznim sudom. Advokati Suna i Hua nisu odmah odgovorili na zahteve za komentar.

Sun je bila na različitim pozicijama u administraciji guvernera Njujorka Endrua Kuoma i njegovog naslednika Hočula, sve dok od nje nije zatraženo da napusti tu funkciju prošlog marta.

Portparol Hočula rekao je da je Sun otpuštena nakon što su državni zvaničnici otkrili dokaze o nedoličnom ponašanju i odmah prijavili njene postupke vlastima. Optužnica na 64 stranice navodi da je Sun koristila šeme koje su trajale godinama, zloupotrebljavajući svoj državni položaj u korist Kine.

Federalni tužioci optužili su je da je tajvanskim zvaničnicima blokirala pristup sastancima sa njujorškim zvaničnicima. Peking smatra ostrvo, koje ima svoju nezavisnu vladu, svojom teritorijom.

Sun je takođe navodno poslao neovlašćena pisma koja su navodno napisali zvaničnici grada Njujorka kako bi pozvali zvaničnike kineske vlade da posete Sjedinjene Države. Kineski zvaničnici su koristili pisma za dobijanje viza, rekli su tužioci. Prema optužnici, Sun je čak falsifikovao Hočulov potpis na jednom od pisama.

Tužioci navode da je Sun promenio tekst visokih njujorških zvaničnika o važnim pitanjima vezanim za Kinu. U jednom slučaju, ona je tražila da se ukloni referenca na zatvaranje pripadnika kineske etničke muslimanske zajednice Ujgura iz video poruke Hochul, tadašnjeg zamenika guvernera, koju je napravio za proslavu Lunarne Nove godine.

U zamenu za Sunin rad, njen suprug je dobio milione dolara kroz poslovne transakcije u Kini, rekli su tužioci. Novac je iskorišćen za kupovinu njihove kuće na Long Ajlendu, stana na Havajima i luksuznih automobila, uključujući i najnoviji Ferari.

Autor: redportal.rs