Mongolija, ogromna zemlja od 3,3 miliona ljudi, nalazi se na nezgodnom geografskom mestu bez izlaza na more između supersila Rusije i Kine

Mongolija je postala energetski zavisna, što otežava hapšenje ruskog predsednika po nalogu Međunarodnog krivičnog suda (MKS) zbog ratnih zločina u Ukrajini, rekao je u komentaru Politiku, portparol mongolske vlade, a prenosi RTS.

- Izvinjavam se svima, ruke su nam nekako vezane - poruka je mongolske vlade nakon što juče nije uspela da po međunarodnom nlogu uhapsi Vladimira Putina kada je sleteo u zemlju u zvaničnu posetu.

U izjavi za Politiko, portparol mongolske vlade rekao je da se zemlja nalazi u poziciji energetske zavisnosti, zbog čega je teško staviti lisice Putinu.

- Mongolija uvozi 95 odsto svojih naftnih derivata i preko 20 odsto električne energije iz našeg neposrednog susedstva, koji su ranije bili u prekidu iz tehničkih razloga. Ovo snabdevanje je ključno za osiguranje našeg postojanja i postojanja naših ljudi - rekao je portparol.

Dodao je da je Mongolija uvek održavala politiku neutralnosti u svim svojim diplomatskim odnosima.

Mongolija, ogromna zemlja od 3,3 miliona ljudi, nalazi se na nezgodnom geografskom mestu bez izlaza na more između supersila Rusije i Kine.

Hodala je diplomatskim konopcem da izbegne otuđenje bilo kog od svojih suseda sa kojima ima široke istorijske i ekonomske veze. Puna ruska invazija na Ukrajinu nije promenila tu računicu za vladu u Ulan Batoru, glavnom gradu.

Međutim, podseća Politiko, Mongolija je članica MKS-a, koji je u martu prošle godine izdao međunarodnu poternicu za Putinom zbog ratnih zločina u vezi sa deportacijom i prebacivanjem dece iz okupiranih područja Ukrajine u Rusiju.

Autor: Rts.rs