Opozicija optužuje vladu za izbornu prevaru i tvrdi da je Gonzales pobedio na izborima

Venecuelanski sudija izdao je nalog za hapšenje opozicionog predsedničkog kandidata Edmunda Gonzalesa, po optužbama koje uključuju uzurpaciju vlasti, podsticanje na pobunu, zaveru i sabotažu.

Poternicu je raspisao sudija koji se bavi predmetima u vezi sa terorizmom, na zahtev Tužilaštva. Ovaj potez usledio je nakon nemira izazvanih spornim predsedničkim izborima u Venecueli.

Ranije je tužilaštvo Venecuele saopštilo da se protiv Edmunda Gonzalesa i opozicionog lidera Marije Korina Mačado vodi istraga pod optužbom za uzurpaciju službenog položaja i podsticanje na pobunu.

Centralna izborna komisija, lojalna vladi, proglasila je Nikolasa Madura, na vlasti od 2013. godine, pobednikom predsedničkih izbora 28. jula. Međutim, komisija još nije objavila detaljne rezultate.

Opozicija optužuje vladu za izbornu prevaru i tvrdi da je Gonzales pobedio na izborima.

Nekoliko zemalja, uključujući Sjedinjene Države, Peru, Argentinu, Ekvador, Panamu, Urugvaj i Kostariku, priznalo je Gonzalesa kao pravog pobednika, ukazujući na izbornu prevaru. EU i Organizacija američkih država takođe su doveli u pitanje rezultate izbora.

Autor: redportal.rs