Nakon 2 godine parnica 👇

Marija Karolina Herera, stariji proizvođač sapuna iz Perua, dobila je pravnu bitku protiv legendarne modne kreatorke Karoline Herere oko prava da koristi svoje prezime kao brend.

Marija Karolina Herera živi u Ate-Vitarte, rezidencijalnom delu u Limi u Peruu, gde vodi svoj mali obrt za proizvodnju sapuna. Oduvek je živela diskretnim, tihim životom, ali je 2021. postala poznata širom Perua, pa čak iu drugim južnoameričkim zemljama nakon što je ušla u pravnu bitku sa korporacijom u vlasništvu venecuelanske modne kreatorke Karoline Herera. Sve je počelo kada ju je sin Marije Karoline, Dario Morales, iznenadio predajući njen brend sapuna La Jabonera bi Maria Herrera Nacionalnom institutu za odbranu konkurencije i zaštitu intelektualne svojine (INDECOPI). Zahtev je odmah osporila Carolina Herrera Ltd., čiji su advokati tvrdili da bi još jedan brend Herrera u kozmetičkoj industriji Perua izazvao zabunu među potrošačima.

Foto: Oddity Central/Skrinšot

INDECOPI, organ zadužen za regulisanje i zaštitu intelektualne svojine u Peruu, bio je suočen sa zastrašujućim izazovom rešavanja spora između male lokalne preduzetnice koja pokušava da koristi svoje prezime kao brend i ogromne globalne korporacije koja pokušava da zaštiti svoje interese u južnoamerička država. Obe strane su imale svoje argumente, a INDECOPI je trebalo više od 2 godine da donese presudu.

- Carolina Herrera je moje ime, nalazi se na mojoj ličnoj karti i ja sam Peruanac. Imam svako pravo da ga koristim kako smatram potrebnim. Moj sin je hteo da me iznenadi za Božić i registrovao je žig. Ubrzo nakon toga, dobila sam obaveštenje od advokata koji je rekao: „Gospođo, zar ne želite da vas posavetujem o problemu koji imate sa INDECOPI-jem? A ja sam rekla: Šta! - rekla je peruanska preduzetnica.

Ispostavilo se da je Carolina Herrera Ltd. blokirala registraciju žiga La Jabonera od strane Maria Herrera, tvrdeći da obe kompanije prodaju kozmetičke proizvode i da sličnosti u nazivu brenda mogu zbuniti potrošače i oštetiti brend modnog dizajnera. Drugi vlasnici malih preduzeća bi jednostavno poništili registraciju i izabrali drugo ime, a ne da se suoče sa globalnim modnim brendom, ali sin Marije Karoline je insistirao da se bore.

Ženin sin advokat je tvrdio da se ne samo da se njegova majka zvala Carolina Herrera, već da je ime Herrera bilo dovoljno uobičajeno u Peruu da ne postoji rizik od zabune sa brendom Carolina Herrera. Štaviše, 2 brenda su se veoma razlikovala i po dizajnu logotipa i po vrstama prodatih proizvoda.

Nakon više od 2 godine parnica koje su uključivale nekoliko žalbi, INDECOPI je presudio u korist Marie Caroline Herrera, pri čemu je presuda navela da ne postoji rizik od zabune između 2 brenda i da oba mogu koegzistirati na tržištu bez problema. Pobeda je značajna ne samo za proizvođača sapuna već i za druge male preduzetnike koji žele da koriste svoja legalna imena kao brendove. Na primer, ima preko 230.726 Peruanaca sa prezimenom Herera

IZVOR: YT / Panorama

Autor: redportal.rs