Eksperiment zabrane mobilnih telefona u nekoliko stotina srednjih škola već od ove školske godine

Francuska ministarka obrazovanja u ostavci Nikol Belube najavila je uvođenje tzv. digitalne pauze u osnovnim i srednjim školama i primene zabrane mobilnih telefona tokom nastave. 👇

Ova tema je više puta pominjana, ali uskoro bi trebalo i da se primeni na sve osnovce i srednjoškolce, prenosi portal BFMTV. 

Dana 27. avgusta, tokom svoje konferencije za štampu povodom početka školske godine, ministarka obrazovanja u ostavci Nikole Belube govorila je o eksperimentu zabrane mobilnih telefona u nekoliko stotina srednjih škola već od ove školske godine, kako bi se uspostavila tzv. digitalna pauza, a cilj je da se ova mera proširi u narednim mesecima.

- Eksperiment uvođenja ove digitalne pauze počinje već ove školske godine u skoro 200 srednjih škola, a opšta primena ove mere trebalo bi da se dogodi već u januaru 2025. godine -  izjavila je Belube, saznaje Tanjug, prenosi 021.rs.

Na sajtu francuskog ministarstva obrazovanja trenutno stoji da osnovci i srednjoškolci mogu da nose telefone sa sobom, ali nemaju pravo da ih koriste, ali prema ministrki Belube učenici će nadalje, pri ulasku u školu, morati da ostave svoje pametne telefone u školskim ormarićima.

Ministarka je podsetila da je ovu odluku donela 30. aprila ove godine, na zahtev predsednika Makrona i nakon što je primila izveštaj stručnjaka o uticaju izloženosti mladih osoba digitalnim ekranima.

- Međutim, ovo ne znači da odbacujemo pedagošku upotrebu digitalnih tehnologija - naglasila je francuska ministarka obrazovanja.

Autor: 021.rs