Slikar postradao sa još 150 Srba bez ikakve krivice 🙏🏻

Srpski slikar Sava Šumanović ubijen je na današnji dan 1942. godine u Sremskoj Mitrovici.

Ustaše su uhapsile Šumanovića dva dana ranije, u njegovoj kući u Šidu. On ih je tada zamolio da mu dozvole da se okupa, izbrije i spremi. Pri polasku je poljubio majku u ruku.

Posle zverskog mučenja, odveden je sa još 150 Srba i umoren nad masovnom grobnicom koja je potom zalivena krečom. Taocima je pucano u potiljak, nakon čega bi se samo sručili u jamu, ali su mnogi i dalje davali znake života, pa su umirali gubeći vazduh.

Majka Persida je pokušala da izbori oslobođenje sina, ali bilo je kasno. Čuvajući uspomenu na sina, ona je 1952. godine njegova dela poklonila tada osnovanoj Galeriji slika Sava Šumanović u njegovom rodnom Šidu, a na njenom otvaranju ispričala je da je to bila njegova želja:

Posle nesrećne i nagle smrti moga sina kao amanet sam zadržala toliko puta ponovljenu želju da njegova umetnost nađe mesto i bude sačuvana u našem rodnom kraju. Ispunjavajući taj amanet, uverena sam u duboko razumevanje i ljubav kojom će biti prihvaćen kako od građana Šida, tako i od budućih naraštaja.

Autor: redportal.rs