AH PUČ BOG SMRTI, ZEMLJOTRESA I CREVNIH GASOVA 😄

Arheolozi u južnom Meksiku su otkrili prastari kompleks palata koji je, prema prvim podacima, bio posvećen zastrašujućem majanskom bogu smrti, vladaru pakla, koji je takođe bio i bog prdeža. Poznat pod imenom Ah Puč ili Cizin, što u prevodu označava "smrad", "prdež" ili "Onaj Smrdljivi".

Ostaci su otkriveni tokom izgradnje železničke stanice u blizini antičkog majanskog lokaliteta Calakmul, koji je bio jedan od najvećih i najmoćnijih gradova Maja koji je postojao. Prema Meksičkom nacionalnom institutu za antropologiju i istoriju, kompleks je najverovatnije bio u vezi sa manjim naseljem po imenu Balamku koji je najverovatnije bio pod uticajem i na teritoriji Calakmula.

Opisujući nalaz u izjavi, institut je objavio da je kompleks najverovatnije iz ranog majanskog klasičnog perioda, koji je trajao otprilike od 250. do 600. godine nove ere. Među najvažnijim strukturama prisutnim na lokalitetu je hram za koji istraživači smatraju da je bio upravo posvećen "Smrdljivom".

Iskopavanja su otkrila prisustvo cirkularnog elementa u okviru hrama, u čijem centru je pronađeno više ljudskih ostataka, uključuući zube i fragmente lobanje. Pored ovih ostataka, arheolozi su otkrili i 25cm visoku statuu od krečnjaka boga Ah Puča.

Za boga smrti i uništenja Ah Puča se smatralo da vlada jednim od nivoa pakla po majanskoj mitologiji koji se naziva Sibalba, što u prevodu znači "mesto terora". Prema legendi, ovo božanstvo je odgovorno za spaljivanje duša mrtvih - počevši od usta i anusa (iz nekog razloga).

Statua Ah Puča koja je otkrivena, predstavlja božanstvo sa velikim falusom i deformisanom lobanjom. Predstava takođe na sebi ima i masku u formi lobanje, ukrase za nos kao i grudni oklop - što su sve standardni elementi predstave boga smrti kod Maja.

Prisustvo statue pokazuje da je ceo lokalitet hrama bio osmišljen kao mesto ritualnog obožavanja "božanskog prdeža".

Možemo samo zamisliti kako je mesto mirisalo dok je bilo u upotrebi...

Autor: redportal.rs