Nisu ga kontaktirali, nema objašnjenja, nema izvinjenja, ničeg 😥

Skandal potresa Austriju nakon optužbi da je poznati hirurg pustio svoju kćerku (13) da pacijentu buši lobanju u operacionoj sali, prenosi Telegraf.

Muškarac (33), koji je povređen u januaru ove godine u nesreći koja se dogodila u šumi, helikopterom je prebačen u Univerzitetsku bolnicu u Gracu gde su mu konstatovane teške povrede glave. 🤕

Pacijentu je bila neophodna hitna operacija glave, a hirurg je, navodno, dopustio svojoj kćerki tinejdžerki da pacijentu otvori lobanju.

Iako je operacija prošla bez komplikacija, mladić i dalje nije sposoban za rad, a tužilaštvo u Gracu pokrenulo je istragu protiv brojnih lekara, koji su bili u operacionoj sali.

Austrijski mediji pišu da se za slučaj saznalo u aprilu, kada je u tužilaštvo stigla anonimna prijava. Nesrećni pacijent je tek u julu saznao "da mu se radilo o glavi" i to od policije. 😳

Hirurg i specijalista koji je bio u sali u vreme operacije navodno su otpušteni iz bolnice.

Pacijent je navodno prvo saznao iz medija za jeziv slučaj, a tek naknadno ga je policija obavestila da je on "ključni svedok u istrazi".

- Ti tamo ležiš, ne svojom voljom, bez svesti si, a oni od tebe prave zamorče. Ne znam kako drugačije kako to da opišem... Ovo ne sme ovako - rekao je Piter Frajberg, advokat žrtve.

On je dodao da svi, koji su bili prisutni u operacionoj sali, snose odgovornost, te navodi da bolnica nije kontaktirala njegovog klijenta povodom ovog incidenta.

- Nisu ga kontaktirali, nema objašnjenja, nema izvinjenja, ničeg - rekao je advokat.

Specijalista za traumatologiju je rekao da "ne razumije kako bi neko mogao da dozvoli djetetu da izvrši operaciju" pod takvim okolnostima.

- Operaciona sala pripada ljudima koji tamo imaju posao i nikome drugom. Detetu ne treba davati bušilicu i dozvoliti mu da buši kost teško povređene osobe - rekao je Manfred Bogner.

Autor: Telegraf