Poslodavci i dalje imaju pravo da pokušaju da kontaktiraju svoje zaposlene

U Australiji je usvojen zakon prema kojem zaposleni imaju pravo da ignorišu svoje pretpostavljene ako ih pozovu nakon radnog vremena, prenose britanski mediji.

Poslodavci i dalje imaju pravo da pokušaju da kontaktiraju svoje zaposlene, ali sada imaju pravo da odbiju ili ne odgovore na poziv, osim ako se takva odluka ne protumači kao "nerazumna".

Nova zakonska odredba znači da zaposleni može odbiti da čita ili odgovara na poruke poslodavca ili trećeg lica, na primer klijenta firme, a sve nesuglasice oko hitnosti obaveštenja rešavaće Vladina Komisija za pošten rad. (FVC).

FVC može da naredi kompaniji da prestane da kontaktira zaposlenog ili da joj zabrani da preduzme disciplinske mere protiv radnika koji odbijaju da budu kontaktirani, ali takođe može naložiti zaposlenom da odgovori poslodavcu u slučajevima kada je odbijanje da odgovori "nerazumno".

Kršenje odluke FVC-a može dovesti do kazne do oko 12.000 dolara za zaposlenog, ili do oko 63.000 dolara kazne za kompanije.

Usvajanje novog zakona, poznatog kao "Pravo na neudruživanje", pozdravili su sindikati i grupe za ljudska prava, a kritikovala su ga udruženja poslodavaca, koja su zakon opisala kao manjkav i mogao bi negativno uticati na produktivnost.

Slični zakoni već su na snazi u Francuskoj, Nemačkoj i drugim zemljama Evropske unije i Latinske Amerike.

Autor: redportal.rs