CEO i osnivač kompanije Telegram uhapšen na aerodromu u Parizu u subotu

Američki tehno mogul Ilon Mask pozvao je na oslobađanje osnivača i CEO kompanije Telegram Pavela Durova, nakon što je uhapšen u subotu na aerodromu u Francuskoj.

Francuske vlasti veruju da je Durov, koji poseduje dvojno državljanstvo i Rusije i Francuske, saučesnik u više različitih kriminalnih aktivnosti počinjenih na njegoivoj platformi. Kao razlog navode nedovoljnu kontrolu sadržaja što se koristi da bi se prekršio zakon.Mak je na platformi X zbog toga okačio intervju Durova koji je gostovao kod poznatog novinara Takera Karlsona, gde je on otvoreno govorio o važnosti slobode govora kao i da je srećan zbog toga što je Mask kupio tadašnji Twitter. Maskll je uz video okačio samo hešteg #freepavel (Sloboda za Pavela).

IZVOR: X / @elonmusk

Takođe je sarkastično prokomentarisao situaciju navodeći da će tako do 2030. u Evropi postojati egzekucije kao posledica lajkovanja pogrešnih mema.

Prema izveštavanju francuskih medija, Durov je stigao u Francusku privatnim avionom iz Azerbeidžana iz Bakua. Sa njim su bili njegov lični telohranitelj i asistent. Takoće navodi se da je Durov trebao da provede jednu noć ili veče u Parizu na večeri.

Pored državljanstva Francuske i Rusije, Durov je takođe državljanin Ujedinjenih Arapskih Emirata i Svetog Kitsa i Nevisa.

Autor: redportal.rs