Konzumiranje prerađenog i crvenog mesa povećava rizik od nastanka dijabetesa tipa 2, pa tako samo 2 komada šunke dnevno povećavaju za 15 odsto takvu vrstu opasnosti, pokazuje najnovija studija, prenosi b92.net.
Istraživanje koje su sproveli eksperti sa Univerziteta Kembridž obuhvatilo je 2 miliona ljudi širom sveta i pruža do sada najmasovniji dokaz koji povezuje crveno meso sa povećanim rizikom od dijabetesa.😯
Više od 400 miliona ljudi u svetu boluje od dijabetesa tipa 2 koji dovodi do slepila, otkazivanja bubrega, srčanih napada, moždanih udara i amputacije donjih ekstremiteta.😔
Rezultati najnovije studije ukazuju koliko je važan način ishrane da bi se to izbeglo, a preporučuje se ograničavanje konzumiranja prerađenog mesa, kao i neprerađenog crvenog mesa.
Istraživači su utvrdili da dnevno konzumiranje 50 grama mesnih prerađevina, odnosno dva komada šunke, povećava rizik od dijabetesa tipa 2 za 15 odsto u narednih 10 godina, a uzimanje 100 grama neprerađenog crvenog mesa dnevno, ili jedna male šnicle, uvećava taj rizik za 10 procenata.😯
Ekspert sa Univerziteta Aston, Duejn Melor, kaže da je poruka da se meso konzumira umereno kako bi se smanjio rizik od dijabetesa tipa 2, a da ishrana treba bude bogata: povrćem, voćem, orašastim plodovima, semenkama, pasuljem i ostalim vrstama sočiva.🍎
- Sve to treba da bude praćeno redovnom fizičkom aktivnošću, kako bi se minimizirao rizik od stvaranja dijabetesa tipa 2 - zaključio je Melor.
KUĆNI SAVETI: Evo koliko klima troši AKO RADI CEO DAN 💨💶
🤩 HAVAJI u SRBIJI 🤩
Majk TAJSON: ĐOKOVIĆ je moj čovek 💪
Autor: blic.rs / b92.net