Otvara se tržište rada za Ruse, Beloruse ali i kineske državljane

Takozvani program zlatne mađarske vize koji je odobrila vlada premijera Viktora Orbana počeće u Mađarskoj od početka sledeće godine.

Iako evropske zemlje napuštaju program „zlatne vize”, Mađarska ga ponovo pokreće 2025. godine i nudi bogatim strancima mogućnost da žive i rade u toj zemlji u zamenu za velika ulaganja. U prevodu, neko vreme možete dobiti sve pogodnosti života u toj zemlji, koja je od 1. maja 2004. godine članica Evropske unije, ali za određenu sumu novca.

U slučaju kupovine nekretnine u Mađarskoj, investitor će dobiti pravo na desetogodišnji boravak u Mađarskoj, a pre svega će dobiti mađarski pasoš koji će mu omogućiti neograničeno kretanje u šengenskom prostoru. Uslov je kupovina nekretnine u vrednosti od najmanje pola miliona evra.

Druga opcija za dobijanje desetogodišnje boravišne dozvole i mađarskog pasoša je ulaganje najmanje 250.000 evra u investicione fondove za nekretnine koje izdaje Mađarska narodna banka.

Treća opcija je javna donacija od najmanje milion evra.

Kinezi su već zainteresovani za nekretnine u prestonici. Neke nove nekretnine u Budimpešti su preskupe čak i za strane kupce, pa traže povoljnije opcije na periferiji grada, primetio je Oran Ben-Ezra, stručnjak za prodaju nekretnina u Budimpešti.

Mađarska će takođe imati koristi od programa zlatnih viza. Mađarska država i Mađarska narodna banka će kratkoročno imati koristi od dolaska stranih investitora i to će podstaći tržište nekretnina, rekao je Ben-Ezra. Međutim, Rusi i Belorusi već u julu ove godine mogu da uđu u Evropsku uniju preko Mađarske. Oni se mogu registrovati u zemlji kao gastarbajteri sa nacionalnom identifikacijom, a zatim koristiti slobodno kretanje unutar šengenskog prostora.

Andraš Rac, mađarski stručnjak za Rusiju, rekao je da Mađarska ovim korakom otvara tržište rada za Ruse i Beloruse. Rac to vidi kao veliki bezbednosni rizik.

Mađarska je odlučila da od 8. jula 2024. godine državljani osam zemalja - BiH, Severne Makedonije, Belorusije, Moldavije, Crne Gore, Rusije, Srbije i Ukrajine mogu da rade na njenoj teritoriji pod povoljnijim uslovima, prenosi "Luftika". Zahtev za izdavanje nacionalne lične karte moguće je podneti na dve godine, ali je nakon toga moguće ponovo podneti zahtev za produženje njenog važenja svaki put za još tri godine bez ikakvih daljih ograničenja, prenosi "b92".

Autor: blic.rs