Kako su praistorijski lovci uspevali da obore gigantski brzi voz od mišića i debele kože

Severnoamerički lovci-sakupljači su najverovatnije razvili posebnu metodu za lov na megafaunu ledenog doba, poput mamuta, sudeći prema autorima najnovije studije. Pre no da bacaju koplja na plen, članovi poznate Klovis kulture severne Amerike su najverovatnije koristili prve varijante dugih kopalja sa kojima bi zadavali katastrofalne rane velikim životinjama koje jurišale na njih.

Kako se navodi:

Glavni elemnti kopalja ovog tipa su oštar vrh koji ima ca cilj da probije debelu kožu i krzno i duga i čvrsta drška (drveni štap) koji bi mogao čvrsto da se zabije zadnjim deom u zemlji da se drži sa obe ruke.

Ukratko oružje se sa obe ruke držalo upereno ka životinji koja je jurišala na lovce, čime se koristila njena sila da joj se nanesu smrtonosne rane.

Ljudska ruka, odnosno sila koju ona može da generiše, je ništa naspram kinetičke energije koju proizvede razjarena životinja koja juriša na vas.

Inspiraciju za pokretanje ove studije pružila je praistorijska Klovis kultura kao i njeni specifični vrhovi kopalja od kamena. Tragovi vrhova kopalja su pronalaženi širom severne Amerike i datiraju se od period od 13.050 do 12.650 godina. Prepoznatljivi su po svojim oštrim sečivima i centralnim udubljenima, kao i po tome što su redovno otkrivani u okviru skeleta mamuta i drugih gigantskih životinja perioda ledenog doba.

Foto: Wikipedia.org/https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/

Naučnici koji su pokrenuli ovu studiju želeli suda definitivno saznaju da li su vrhovi bili korišćeni na dugim kopljima, te su stoga započeli kumulativnu analizu svih izvora koji su se bavili ovim nalazima. Kako se navodi:

Ovakav način korišćenja kopalja u borbi i u lovu je bio dokumentovan u upotrebi preko 2 milenijuma.

Da bi otkrili koliko su klovis vrhovi bili efekivni u lovi velikog plena, naučnici su unajmili eksperta da rekreira klovis vrhove koje će potom nakačiti na duga koplja. U seriji eksperimenata, istraživači su otkrili da je sistem funkcionisao tako što bi se vrh koplja otkačio od koplja nakon što bi proboo životinju, ostajući u njoj i time stvarajući još veću ranu.

Činjenica da se vrhovi otkače može da bude i razlog zašto je toliki broj njih otkriven u okviru skeleta megafaune ledenog doba. Prema istraživačima, neke od životinja su preživele ovakve napade ali bi u njihovim telima ostajale kamene oštrice poput šrapnela.

Ukupno posmatrano čini se da su članovi kulture Klovis koristili pre sistem dugih kopalja pri lovu na velike životinje.

Autor: redportal.rs