Ona je živela ceo svoj život ne znajući da je ušla u sportsku istoriju

U svetu sporta, priče o velikim pobedama često su praćene trenutkom slave, medaljama i paradama. Međutim, priča o Margaret Abot, prvoj Amerikanki koja je osvojila zlato na Olimpijskim igrama, potpuno je drugačija.

Godina je bila 1900. Pariz je bio domaćin Letnjih olimpijskih igara, ali ove igre bile su daleko drugačije od današnjih. Igre su bile deo Svetske izložbe, a sportski događaji bili su "nespretno" organizovani, često zbunjujući i same učesnike. Margaret Abot, 22-godišnja Amerikanka koja je tada živela u Parizu, prijavila se za ženski golf turnir, misleći da se takmiči za lokalno prvenstvo.

Abot, koja je naučila da igra golf od svoje majke, takođe je imala priliku da se takmiči protiv nje na tom istom turniru. U takmičenju, koje se sastojalo od samo devet rupa, Margaret je pobedila sa najboljim rezultatom, ali u tom trenutku nije bila svesna važnosti svog postignuća. Umesto zlatne medalje, Margaret je kao nagradu dobila porculanski pehar.

Za razliku od današnjih Olimpijskih igara, gde pobednici stoje na postolju dok se diže zastava njihove zemlje, Margaret Abot nije doživela takvu čast. Nije bilo nacionalne himne, nije bilo parade, a njen trijumf ostao je nezapažen i nepoznat.

Tek mnogo godina kasnije, nakon njene smrti 1955. godine, otkriveno je da je Margaret Abot zapravo bila prva Amerikanka koja je osvojila olimpijsko zlato. Ona je živela ceo svoj život ne znajući da je ušla u sportsku istoriju.

Njena priča je podsetnik na to koliko su prve moderne Olimpijske igre bile različite od onoga što su postale danas, ali i na skromnost i jednostavnost s kojom su mnogi sportisti tog vremena pristupali takmičenju. Margaret Abot nije tražila slavu, ali je ipak ušla u istoriju kao pionir američkog sporta, ostavljajući za sobom priču koja inspiriše i podseća na pravu suštinu takmičenja.

Autor: Redportal.rs