Usvojon nov zakon u ukrajinskom parlamentu

Ukrajinski parlament je usvojio zakon koji bi omogućio vlastima da uvedu zabranu Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi, koji Kijev optužuje da ima veze sa Moskvom. Zakon takođe direktno uvodi zabranu Ruskoj pravoslavnoj crkvi i svim religijskim institucijama koje imaju bilo kakve veze sa njom.

U seriji objava na mreži Telegram, ukrajinski zvaničnik Jaroslav Želenjak je izjavio da je parlament usvojio zakon u okviru koga se uvodi zabrana određenim religijskim organizacijama na teritoriji Ukrajine - posebno onim organizacijama koje imaju veze sa Ruskom Federacijom:

U narodu se ovaj zakon naziva "Zakon o zabrani rada Ruske pravoslavne crkve".

Zakon je velikom većinom izglasan i stupa na snagu u roku od 30 dana. Njegov direktni efekat je puna zabrana radu Ruske pravoslavnecrkve i svim organizacijama koje sarađuju sa njom. U okviru zakona postoji i poseban deo kojim se definiše da se Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi daje rok od 9 meseci da prekine sve veze sa Ruskom pravoslavnom crkvom.

Iako je Ukrajinska crkva proglasila punu autonomiju nekoliko nedelje nakon početka rata 2022. godine, Kijev je nastavio da optužuje sveštenstvo da i dalje gaji veze sa Moskvom.

Prošle nedelje usvajanje zakona je podržao tzv, Sveukrajinski savet crkava u religijskih organizacija (AUCCRO) koji predstavlja sve crkvene denominacije u zemlji. Kako navode, Rusija je i dalje najveća pretnja slobodi veroispovesti u zemlji. Sa druge strane, Ruska pravoslavna crkva je odbacila sve odluke Saveta i okarakterisala ih kao nelegitimne, sobzirom da predstavnici ruske crkve nisu bili ni pozvani na diskusiju.

Ukrajina je već duže u problemu sa različitim religijskim organizacijama, usled toga što više njih insistira da su one "prave" Ukrajinske pravoslavne crkve. Dva najveća rivala su Ukrajinska pravoslavna crkva i Pravoslavna crkva Ukrajine (koju podržava Kijev) koju je Ruska pravoslavna crkva proglasila šizmatičkom organizacijom.

Ukrajinska pravoslavna crkva je najveća religijska organizacija u zemlji, nju čini preko 8.000 parohija.

Autor: redportal.rs