Juče je iz Tekeriša krenuo Cerski marš - hodočašće dugo više od 35 kilometara u čast cerskih junaka

U Tekerišu kod Loznice državnom ceremonijom obeležava se 110 godina Cerske bitke u kojoj je srpska vojska izvojevala jednu od najznačajnijih pobeda u Prvom svetskom ratu nad znatno nadmoćnijim austrougarskim snagama.

Cerska bitka počela je 15. avgusta 1914. godine, a srpska vojska je 19. avgusta slomila austrougarske trupe, koje su krenule u povlačenje ka Drini.

Ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti predvodio je izaslanik predsednika Srbije ministar Nemanja Starović.

- Cerska bitka je trijumf ljubavi i volje srpskog vojnika i naroda prema svojoj otadžbini i slobodi. Poruka je to nama, potomcima cerskih junaka, ali i onima koji jednako oholost i mržnju gaje prema našoj slobodi da ne treba da se zaleću i seire. Da srpski vojnik brani svoju otadžbinu tako da iz pobede prelazi u napad sa namerom da do nogu viteški potuče. Veliki praznik Preobraženje kao da je tada najavio i preobraženje srpskog vojnika u div junaka koji sa nesalomivom voljom brani svoju kuću, i danas kada se Srbija preobražava i napreduje na svkom polju mi iz njihovog podviga crpimo snagu da nastavimo sa privrednim i sveobuhvatnim jačanjem Srbije - rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović, a prenosi RTS.

Njegov kolega iz Republike Srpske, Danijel Egić istakao je da je narod sa obe strane Drine oduvek trežio jedinstvu i ujedinjenju.

- Isti jezik, tradicija i kultura vrednosti, ista pravoslavna vera iste vrednosti i briga o očuvanju identiteta predstavljaju srpski narod sa obe strane Drine. Zato je potrebno raditi na očuvanju i razvoju kako nacionalne tako i državotvorene svesti srpskog naroda u celini kako bi sačuvali nacionalno jedinstvo - rekao je Egić.

Juče je iz Tekeriša krenuo Cerski marš - hodočašće dugo više od 35 kilometara u čast cerskih junaka.

Autor: Rts.rs