Beran A. je uhapšen u Austriji zbog planiranog terorističkog napada na koncert Tejlor Svift rodom je Severne Makedonije

Beran A. je uhapšen u Austriji zbog planiranog terorističkog napada na koncert Tejlor Svift. Austrijski mediji istražuju da li je radikalizovan u Austriji ili u zemlji svojih roditelja - Severnoj Makedoniji?

Gotovo nedelju dana nakon što su tri koncerta pop dive Tejlor Svift otkazana u Beču, mediji u Austriji i dalje traže razloge za radikalizaciju 19-godišnjeg Berana A, čiji su roditelji poreklom iz Gostivara.

List Standard piše da se u gostivarskom prigradskom naselju Pitarnica pažljivo reaguje kada je u pitanju porodica 19-godišnjeg Berana A., koji potiče iz ovog kraja. Meštani su šokirani i postiđeni što je mladić čija je porodica iz njihovog kraja osumnjičen za planiranje terorističkog napada, a ne žele da govore javno.

Beran A. kao dete često je bio u domovini svojih roditelja, ali u poslednje vreme veoma retko. Njegovi roditelji su religiozni, ali svakako ne radikalni, kažu lokalni stanovnici. Mnoge porodice u regionu su izrazito patrijarhalne i konzervativne.

Standard piše da se porodica Berana A., kao i desetine hiljada drugih porodica, poslednjih decenija preselila sa Balkana u Austriju jer je želela da pobegne od nezaposlenosti i loših životnih uslova.

- Plan je bio da deca imaju bolji život. Činjenica da je jedno od ove dece htelo da izvrši teroristički napad u svojoj novoj domovini deluje paradoksalno. Ali imajući u vidu činjenicu da je napadač koji je 2020. godine u Beču ubio četiri osobe i ranio 20 drugih takođe došao iz albanske porodice iz Severne Makedonije i da je, kao i Beran A., možda bio regrutovan od strane Islamske države, odmah se postavlja pitanje : da li su mladići čije porodice dolaze iz regiona posebno ranjivi na radikalni islamizam. "Istovremeno, treba napomenuti da porodica jedne od žrtava terorističkog napada u Beču takođe dolazi iz Severne Makedonije - navodi Standard.

Austrijski list piše da su poslednjih godina mladići iz Severne Makedonije regrutovani od strane terorističkih organizacija, a neki su osuđeni na zatvorske kazne. Ali nakon što je teroristička organizacija Islamska država eliminisana u Siriji i Iraku, broj je opao.

- Ali ideologija je i dalje aktivna i uglavnom dolazi iz Irana, Iraka ili Sirije. Stručnjak za bezbednost i krivično pravo Mitasin Bećiri, koji i sam živi u Gostivaru, kaže za Standard da je moguće da je Beran A. da su radikalizovali grupe i organizacije koje deluju na Balkanu. Radikalne omladinske grupe nalaze se u Skoplju, Tetovu, Gostivaru i Debru, objašnjava Bećiri. On traži od islamskih sveštenika da ispune svoju dužnost i spreče ovu negativnu pojavu i da ne podržavaju ili promovišu ekstremistički radikalizam - piše Standard.

Propaganda salafističko-džihadističkih grupa u Severnoj Makedoniji, koja je uglavnom dostupna na albanskom jeziku, usmerena je na mušku albansku muslimansku manjinu. Neki od njih su sada prilagodili svoj ekstremistički jezik kako ne bi bili klasifikovani kao govor mržnje.

U studiji na ovu temu iz oktobra 2023. godine, autori Bledar Feta i Janis Armakolas zaključuju da je onlajn prostor, posebno društveni mediji, glavni rizik za radikalizaciju u Severnoj Makedoniji. Propovedi, učenja i izjave radikalnih imama prevode se na lokalne jezike i postavljaju na društvene mreže. Igre se čak koriste i na internetu za radikalizaciju mladih, ali najradikalnije poruke mogu se naći u zatvorenim Fejsbuk i Telegram grupama.

Zanimljivo je da neke grupe posebno pokušavaju da dopru do dece iz balkanske dijaspore koja žive u centralnoj ili zapadnoj Evropi. Radikalni islamisti se „fokusiraju na identifikaciju ranjivih mladih muslimana koji su iskusili etnički sukob, ekonomsku nejednakost, razočaranje u lokalnu politiku ili frustraciju zapadnom integracijom. „Ova populacija je primarna meta radikalne islamističke propagande koja navodno štiti muslimane od diskriminacije i nepravde na Zapadu“, navodi se u studiji.

Istraga u Austriji će morati da utvrdi da li je Beran A. radikalizovale su grupe iz Austrije ili sa Balkana, zaključuje austrijski list Standard.

Autor: redportal.rs