Poručuje da iskopavanje litijuma nije rijaliti šou

Srbija je pet godina u zaostatku sa eksploatacijom jadarita i isto toliko vremena gubi zaradu, smatra Biljana Abolmasov, dekan Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu.

- Da smo počeli pre pet godina, imali bismo pet godina zarade - tvrdi Abolmasov i dodaje da eksploatacija jadarita može biti ekološka ako se bude obavljala pod strogim kriterijumima, koji podrazumevaju odgovarajuću zakonsku regulativu koja može sprečiti mogućnost zagađenja.

Ona veruje da naši tehnolozi i mašinci rade po najvišim standardima.

- U nekom trenutku, kada nismo u mogućnosti da nešto radimo sami, mi moramo da zovemo nekoga iz sveta s kim ćemo ući u partnerske odnose ili kako god, tu je dobar primer "Ciđin" - izjavila je Abolmasov u intervjuu za nedeljnik Nin, prenosi Kurir.

Prema njenim rečima, ako se poštuju standardi vađenja rude na površinu, sve može da se izvede bez problema. Naglasila je da tvrdnje da će u slučaju iskopavanja litijuma reke Korenita i Jadar biti potpuno zagađene ili da će Drina, navodno, biti potpuno isušena predstavljaju "ozbiljno preterivanje".

Biljana Abolmasov je navela da se protiv geoloških istraživanja u Srbiji vodi hajka bazirana na, kako je ocenila, ozbiljnoj neinformisanosti.

- Mi bez geoloških istraživanja nećemo moći ni da saniramo klizišta, ni da gradimo puteve, ni da gradimo zgrade, niti da radimo ijedan projekat vodosnabdevanja, niti istraživanja koja su potrebna za zemljotresno inženjerstvo, za građevinarstvo, pa i za obične kamenolome, koji su neophodni na lokalu kako bi se gradili putevi. Te neistine su jako opasne - navodi Abolmasov.

Dekan Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu Biljana Abolmasov je mišljenja da rudarstvo i geologija nisu rijaliti šou i da pitanjem eksploatacije jadarita ne treba da se bavi javnost već stručnjaci.

- Jedini način je da se posle završene kompletne tehničke dokumentacije - ne pred očima javnosti, ovo nije rijaliti šou, rudarstvo i geologija nisu rijaliti - okupe stručnjaci koji su za i stručnjaci koji su protiv i koji će postavljati pitanja ljudima iz "Rio Tinta". I iz toga mora da izađe rešenje - navela je Biljana Abolmasov.

Autor: kurir.rs