Da ne bi izbacili neprodatu robu od prethodnog dana, često je zagrevaju i sutradan pokušavaju da je prodaju

Vlasnici bugarskih restorana i prodavnica truju građane starom hranom. Da ne bi izbacili neprodatu robu od prethodnog dana, često je zagrevaju i sutradan pokušavaju da je prodaju, reklamirajući je kao svežu i tek napravljenu, upozorava Telegraf.bg. Međutim, oni često pokreću procese koji mogu da izazovu probleme onome ko ih konzumira.

- Imali smo slučaj trovanja kobasicama u kojem su pokrenuti procesi kvarenja koji su bili vidljivi od prvog zalogaja. Ovde je problem što ovakvi artikli retko dolaze pod lupu nadležnih institucija, jer proveravaju pristiglu dokumentaciju kobasica i samog testa, a ne same proizvodnje - rekao je dr Andrej Velčev, predsednik Udruženja.

- U kombinaciji mladog mladog luka, kiselog krastavca i pečuraka dešavaju se procesi koji mogu da dovedu do reakcija koje ne može svaki organizam da prihvati - prokomentarisao je Velčev i dodao da ako je upakovani doručak oznojen, nije preporučljivo da se jede, jer počinje da se postaje buđav.

Kada smo proveravali renomirane all-inclusive hotele, naišli smo na sir i skutu izložene pored lubenice i dinje koje se nude kao deserti, kaže on.

- Međutim, mnogo više zabrinjava kako se čuvaju pre nego što se drugi put iznesu za potrošnju. I dalje se nastavljaju prigovori da nivo "ol inkluziv" ponude nije toliko visok koliko bi trebalo da bude, ali je i dalje u skladu sa konačnom cenom - rekao je on i naglasio da pod lupom i pritiskom naroda i medija, sve više hotela i restorana zaustavljaju takvu praksu.

Dr Velčev savetuje da budemo veoma oprezni kada se odlučimo da uzmemo kafu ili topli napitak iz automata koji se nalazi u blizini travnatih površina, jer su takve automate nekontrolisane, nemaju dobru higijenu i opasne su po naše zdravlje, posebno po vrućini. Uz dobijenu kafu moguće je popiti larve insekata ili videti mrtvog insekta, naglašava Velčev.

Autor: redportal.rs