Simptomi uključuju groznicu, bolan osip, glavobolju, bol u mišićima i leđima, nisku energiju i uvećane limfne čvorove.

Svetska zdravstvena organizacija proglasila je epidemiju majmunskih boginja u Africi za zdravstvenu vanrednu situaciju na globalnom nivou. 👇

SZO je sazvala svoj Hitni komitet za majmunske boginje usred zabrinutosti da je smrtonosniji soj virusa stigao u četiri ranije nezahvaćene provincije u Africi. Taj soj je do sada bio ograničen samo na Demokratsku Republiku Kongo, prenosi CNN.

Nezavisni stručnjaci u komitetu sastali su se da upoznaju generalnog direktora SZO Tedrosa Adhanoma Gebrejezusa sa ozbiljnošću epidemije. Posle tih konsultacija, Gebrejezus je objavio da je proglasio vanrednu situaciju u javnom zdravlju od globalnog značaja, što je najviši nivo alarma, piše Kurir.

Afrički centar za kontrolu i prevenciju bolesti proglasio je vanrednu situaciju u javnom zdravstvu na kontinentalnom nivou dan ranije, što je prva takva odluka od njegovog osnivanja 2017. godine.

Od početka ove godine prijavljeno je više od 17.000 obolelih i više od 500 smrtnih slučajeva u 13 zemalja u Africi, saopštio je Afrički centar za kontrolu i prevenciju bolesti. Najveći broj slučajeva, više od 14.000, je u Demokratsdkoj Republici Kongo.

Majmunske boginje su virusna bolest koja se lako širi među ljudima i zaraženim životinjama. Može se širiti bliskim kontaktom poput dodirivanja, ljubljenja ili seksa, kao i preko kontaminiranih materijala, kao što su posteljina, odeća i igle.

Simptomi uključuju groznicu, bolan osip, glavobolju, bol u mišićima i leđima, nisku energiju i uvećane limfne čvorove.

Autor: Kurir