Neovlašćena upotreba ličnih podataka korisnika na Instagramu i Fejsbuku 😨

Poverenik za zaštitu informacija od javnog značaja saopštio je, povodom nove politike privatnosti kompanije Meta na društvenim mrežama Instagram, Fejsbuk, Mesindžer i dr, da su u toku aktivnosti usmerene na ostvarivanje kontakta sa firmama Iks Corp. i Tvitter International Unlimited Company zbog neovlašćene upotrebe ličnih podataka korisnika za razvoj veštačke inteligencije.

U saopštenju se navodi da kompanija Meta od 26. juna ove godine primenjuje na korisnike u Srbiji novu politiku privatnosti koja podrazumeva obradu podataka o ličnosti korisnika za razvoj i unapređenje veštačke inteligencije o kojima nije obavestila korisnike iz Srbije.

U saopštenju Poverenika objavljenom na zvaničnom portalu ove institucije navodi se da su u toku aktivnosti usmerene na ostvarivanje kontakta sa tim kompanijama u Sjedinjenim Američkim državama kako bi se one „podsetile na svoju obavezu određivanja predstavnika u Srbiji, u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, odnosno kako bi ujednačile tretman građana Srbije sa građanima Evropske unije“.

Ističe se da je Meta odložila upotrebu podataka o ličnosti građana Evropske unije za te svrhe, odnosno za unapređenje veštačke inteligencije.

- U toku su aktivnosti usmerene ka ostvarivanju kontakata sa Komisijom za zaštitu podataka Republike Irske kao telom za zaštitu podataka o ličnosti u čijoj teritorijalnoj nadležnosti se nalaze kompanije Meta platforms Irland i Tviter internešnal anlimited kompani, kao rukovaoci podataka o ličnosti - stoji u saopštenju.

Dodaju da će se, s obzirom na to da je pravni okvir zaštite podataka o ličnosti Srbije kao kandidata za članstvo u EU u potpunosti usklađen sa Opštom uredbom o zaštiti podatka EU, Služba poverenika obratiti sa istim ciljem Evropskom odboru za zaštitu podataka, koji okuplja sva nadzorna tela za zaštitu podataka o ličnosti država članica EU i u kojem Srbija ima status posmatrača.

- Planirano je i da se 4. septembra u Sarajevu održi zajednički sastanak poverenika Milana Marinovića sa direktorom Agencije za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini i predsednikom i članovima Saveta Agencije za zaštitu ličnih podataka Crne Gore, kako bi se koordinisalo zajedničko delovanje tih nadzornih organa i nalaženje trajnog rešenja problema - zaključuje se u saopštenju.

Autor: n1info.rs