Ustavni sud prošle nedelje raspustio i jednu opozicionu stranku

Ustavni sud Tajlanda danas je smenio premijera Sreetu Tavisina zbog kršenja etičkih principa. Protiv Srete je pokrenut postupak pred Ustavnim sudom jer je za ministra postavio bivšeg advokata, koji je bio u zatvoru zbog pokušaja davanja mita sudskog službenika.

- Sreta kao premijer ima isključivu odgovornost za proveru kvalifikacija članova svog kabineta. Znao je za Pičitovu prošlost, ali ga je ipak imenovao, čime je prekršio etičke kodekse - navodi se u obrazloženju Ustavnog suda.

Sreta tvrdi da optužba za mito protiv Pičita Čuenbana, koji je u aprilu imenovan za ministra tokom rekonstrukcije vlade, nikada nije dokazana. Pičit je dao ostavku nekoliko nedelja nakon imenovanja.

Pičit je 2008. godine osuđen na šest meseci zatvora zbog optužbi za nepoštovanje suda nakon što je navodno pokušao da podmiti sudiju koji je radio na slučaju bivšeg premijera Taksina Šinavatre sa dva miliona bata (55.000 dolara).

Sreta je četvrti premijer Tajlanda koga je Ustavni sud smenio u poslednjih 16 godina. Na vlasti je bio manje od godinu dana, a sada Vlada ostaje na privremenoj funkciji dok parlament ne odobri novog premijera, za šta ne postoji vremensko ograničenje.

U protekle dve decenije na Tajlandu se promenilo nekoliko vlada, a Ustavni sud je zabranio političke stranke, koji je prošle nedelje raspustio opozicionu stranku Muv forvard, presudivši da njena kampanja za reformu zakona protiv uvreda rizikuje da potkopa ustavnu monarhiju.

Autor: redportal.rs