Na večni počinak ispratilo oko 10 hiljada ljudi

Na današnji dan 1984. godine preminuo je Dušan Duško Radović, srpski pesnik, pisac, novinar, aforističar i TV urednik, čovek koji je osam godina narod budio radio emisijom Beograde, dobro jutro, ispunjenom obiljem satiričnih dosetki i duhovitih komentara. 💖

Koliki značaj je ta emisija imala, ogleda se donekle i u činjenici da i danas mlađe generacije umeju da uz pomen prestonice dodaju još dve reči koje zajedno čine sada kultnu frazu: Beograde, dobro jutro.

Nakon godina emitovanja i zajedničkog buđenja uz Radovićeve genijalne dosetke, Beograd je naprasno ostao uskraćen za rasanjivanje uz poznate reči i rasanjivanje na, slobodno se može reći, način koji više nije ponovljen.

Kroz priču o Beogradu i kroz osvrt na svakodnevne životne situacije, iznosio svoje misli. Jedna od njih, koju su mnogi upamtili govori o roditeljstvu i greškama koje se mnogim roditeljima dogode. 👇

- Dece je sve manje, a pasa sve više. Danas znamo ono što nekada nismo znali. Psi su uglavnom rasni, a deca su naša, domaća i divlja. Od pasa ne treba ništa i nikoga stvarati, a od dece treba stvarati ljude, što je skoro nemoguće. Nailazi neko pasje vreme, u najboljem smislu te reči - rekao je svojevremeno Duško Radović, kako prenosi Telegraf.rs.

O tome koliko je Radović bio poštovan i voljen u narodu, govori i činjenica da ga je na večni počinak ispratilo oko 10 hiljada ljudi, onih koji su godinama ustajali slušajući njegov glas.

Preminuo je 16. avgusta 1984. godine.

Napisao je brojna dela, a neka od napoznatijih su: Kapetan Džon Piplifoks, Poštovana deco, Smešne reči, Na slovo, na slovo, Beograde, dobro jutro 1 i mnoga druga.

U čast Duška Radovića, prisetićemo se nekih njegovih čuvenih citata:

Ko prvi devojci, njegova devojka. Ko poslednji devojci, njegova žena.
Svaka žena ima po jednu, prvu ljubav, za uspomenu i dugo sećanje, za kajanje i uzdisanje, za bolje razumevanje poezije i muzike.
Vodite računa o svom prezimenu. Ono će živeti duže od vas i odgovarati za sve gluposti i greške.
Oni koji izdaju i štampaju papirni novac mogli bi sa jedne strane svake novčanice štampati i uputstva za upotrebu. Mnogi građani imaju para, ali ne znaju šta sa njima da rade.
U Poljskoj jeste zanimljivo, ali ne možemo reći da je kod nas dosadno. Uzbudljivo je u Engleskoj, u Italiji, u Španiji, ali nije tačno da i kod nas nema šta da se vidi i čuje. Uopšte, mi spadamo među zanimljive zemlje u Evropi.

Autor: Telegraf.rs