Prisvajaju zasluge za sve medalje koje je osvojila JUGOSLAVIJA🙉

Vaterpolisti Hrvatske i Srbije boriće se danas za zlatnu medealju. Naši vaterpolisti imaju prilike da odbrane titulu po treći put, jer su na prethodne dve Olimpijade uzeli zlatno odličije. 👏🏻

Vaterpolisti Hrvatske takođe imaju snažnu motivaciju, jer je ovo i za njih najtrofejniji sport, pored rukometa. Zbog toga su njihovi mediji odlučili da malo prekroje istoriju, prisvajajući sve medalje koje je osvojila nekadašnja reprezentacija Jugoslavije. Naime, njihov Jutarnji list je preneo da Hrvatska ima čak 18 olimpijskih odličija u ovom sportu.

Treba ovde da se prisetimo i onih hrvatskih vaterpolista, koji su nekad davno činili "gro" reprezentacije bivše Jugoslavije, a njihove se uspehe često iz nekih razloga nepravedno ne spominje i zaboravlja.
Dakle - hrvatski će vaterpolisti u Parizu osvojiti četvrto olimpijsko odličje za Hrvatsku, no hrvatski su vaterpolisti u Parizu "potpisali" ukupno već 11. olimpijsko vaterpolsko odličje. Redom je to izgledalo ovako: srebra su osvojena u Helsinkiju 1952. godine i Melburnu 1956, novo, treće u Tokiju 1964. Usledilo je zlato u Meksiku 1968, zatim srebro u Moskvi 1980. pa zlato u Los Anđelesu 1984. i sledeće u nizu u Seulu 1988. Red je red, Tucak i njegovi igrači neka ne zamere - na zasadima tih davnih, takođe vrlo uspešnih vremena u kojima su briljirali njihovi prethodnici - oni danas beru plodove svojeg mukotrpnog rada. Bravo za hrvatske vaterpoliste, bravo za najtrofejniji hrvatski ekipni sport.

Ipak, istina je drugačija. To je objasnio i predsednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša. On je tada objasnio da je Srbija prema statutu Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) punopravna naslednica svih nastupa i medalja koje je bivša država osvajala od 1920. do 1988. Dakle, i ove sve koje su Hrvati odlučili da "prisvoje" iz vaterpola.

Autor: pink.rs