Izložba radova Mire Brtke još mesec dana u Nacionalnoj galeriji moderne i savremene umetnosti u Rimu ☝️

Retrospektivna izložba radova Mire Brtke – Budućnost je iza nas postavljena je već mesec u Nacionalnoj galeriji moderne i savremene umetnosti i to sve do 8. septembra 2024. godine.

Glamur ceremonije svečanog otvaranja retrospektivne izložbe umetnice iz Srbije, koji su upotpunili  brojni visoki predstavnici političkog establišmenta, kulturne elite i starog plemstva Italije u najboljem smislu reči potvrdjuje izuzetan umetnički odabir Nacionalne galerije da se predstavi internacionalnoj publici. Po rečima samih kustosa Nacionalne galerije, retrospektivna izložba  Mire Brtke privlači nesvakidašnju pažnju publike, tako da već sada evidentno obara rekord posećenosti za ovo doba godine . 

Za ovu retrospektivnu izlozbu stručni tim Fondacije, na čelu sa Ivanom Mitićem,  izdvojili su 120  umetničkih dela, iz heterogenih opusa Mire Brtke. Doživljaj jedinstvenog umetničkog univerzuma Mire Brtke omogućava nam izuzetna izložbena postavka Miroslava Rodića.  Za upečatljiv utisak postavke  pobrinuo se prof. arhitekta Franko Purini, koji je instalacijonim kreiranjem izložbenog prostora doprineo da se istakne karakter izložbe, koja bez sumnje osvaja pažnju, kako struke tako i  publike.

IZVOR: YT / Preventer Belgrade

Izložbu prati iscrpna monografija (na engleskom i italijanskom jeziku), sa tekstovima likovnog kritičara Save Stepanova, kustosa Anđela Bukarelija (Angelo Bucarelli) i Ludivike Rosi Purini (Ludovica Rossi Purini).  Isti je dostupan i u Beogradu i može se pronaći u Arte Galeriji na Andrićevom vencu br 12.

Izložba Mire Brtke u Rimu – Budućnost je iza nas trajaće sve do 8. septembra 2024, te ako u narednih mesec dana idete u Rim, ne propustite priliku da pogledate ovu nesvakidašnje lepu postavku u Nacionalnoj galeriji moderne i savremene umetnosti, nadomak Vile Borgeze.

Autor: redportal.rs