Zadužbina Stefana Nemanje i Svetog Save stradala u požaru 2004. godine 😔

U manastiru Hilandar na Svetoj Gori održana je sednica Komisije za Hilandar Vlade Republike Srbije na kojoj su analizirani dosadašnji radovi na obnovi manastira koji je postradao u velikom požaru 2004. godine, ali i utvrđeni planovi budućih aktivnosti.

Sednicom je predsedavao ministar kulture Nikola Selaković koji je potvrdio da su radovi na obnovi objekta Dohije završeni, dok će objekat Igumenarija biti završen do kraja tekuće godine, što će biti i poslednji segment obnove.

Selaković je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva kulture, istakao:

U toku ovih 20 godina Vlada Republike Srbije izdvojila je 2.017.000.000 dinara. Takođe, 2021. godine donet je Zakon o očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa Svetog manastira Hilandar, koji će omogućiti i naredne vrste radova, koji će predstavljati pečat ove današnje generacije kojoj pripadamo u ovoj srpskoj nacionalnoj zadužbini, koja od Nemanjića, preko Obrenovića, Karađorđevića, pa do današnjih dana neguje i baštini srpsku duhovnost, svetosavlje, našu pravoslavnu duhovnost i kulturu.

On je podsetio da u manastiru Hilandar traje molitva na srpskom jeziku u kontinuitetu duže od 825 godina i dodao da ozbiljnu podršku njegovoj obnovi daju predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i Vlada na čelu sa Milošem Vučevićem.

Komisija je dogovorila i da u drugoj polovini 2025. godine počnu radovi na rekonstrukciji riznice manastira i izgradnji centralnog depoa.

Autor: redportal.rs